Praktisch

Toegankelijkheid

Rolstoelen

CC Zwaneberg is toegankelijk voor mensen met een fysieke beperking. Rolstoelgebruikers kunnen zonder problemen plaats nemen in zowel de Blauwe zaal als de Schouwburg. We vragen dit wel te melden bij het reserveren van je tickets. In zowel oud als nieuw gedeelte van onze infrastructuur is een lift aanwezig. Bovendien is er aangepast sanitair voorzien.

Audiodescriptie

Audiodescriptie is een techniek waarbij een vertelstem, tussen de dialogen en achtergrondgeluiden door, extra informatie geeft over een voorstelling. De blinde of slechtziende persoon krijgt via een hoofdtelefoon informatie over wat er te zien is.      

Ringleiding

De Schouwburg beschikt over een ringleiding. Hierdoor kunnen mensen met een hoortoestel veel beter van onze activiteiten genieten. Een ringleiding versterkt namelijk het geluid op het podium en filtert storende omgevingsgeluiden weg. Ook mensen zonder hoorapparaat kunnen van de ringleiding profiteren via een speciale hoofdtelefoon. Deze kan je voor de voorstelling afhalen aan het loket. We vragen dit wel minstens een half uur op voorhand te doen, want de voorraad is beperkt.

Opgelet! De ringleiding werkt niet op bepaalde plaatsen in de zaal. Vraag aan de balie gerust even na of de ringleiding jouw plaatsen perfect bereikt.

Kaart kosteloze begeleider

Op advies van de Cultuurraad is de ‘kaart kosteloze begeleider’ ingevoerd voor de activiteiten van het cultuurcentrum. Dit houdt in dat wie een persoon met een handicap vergezelt, geen ticket moet kopen en dus kosteloos kan genieten van een voorstelling in het cultuurcentrum. De persoon met een handicap betaalt zijn of haar ticket wel volgens de normaal geldende regels, en moet ook beschikken over ‘kaart kosteloze begeleider’, die al in gebruik is bij De Lijn, de NMBS en de TEC (busvervoer Wallonië). Meer info vind je hier.

Toegankelijke Cultuur

Cultuurcentrum Zwaneberg wil toegankelijk zijn voor iedereen. Maar in de praktijk blijkt de weg voor sommigen met drempels bezaaid. We willen dan ook extra inspanningen doen om bepaalde doelgroepen vlotter toegang te bieden tot ons aanbod. Hiervoor werken we samen met vzw Het Grote Plein, de Gemeentelijke Adviesraad voor Personen met een Handicap (GAPH), vzw Den Draai, OCMW Heist-op-den-Berg, WZH Ten Kerselaere, de Gemeentelijke Integratiedienst, PVT Schorshaegen en Cultuurbeleid Heist-op-den-Berg om personen met een handicap, personen in armoede, etnisch-culturele minderheden en ouderen beter te bereiken en vooral ook beter bereikbaar te zijn voor deze mensen. Ook zieken en psychiatrische patiënten komen in aanmerking. We selecteerden een 10-tal voorstellingen uit ons reguliere aanbod, aangeduid met het logo Toegankelijke Cultuur op deze website, die we extra willen promoten bij deze doelgroepen. Je kan hieronder ook in onze digitale brochure bladeren. Voor meer info of een brochure, contacteer Ruth Van Tendeloo op 015 22 83 58, ruth@zwaneberg.be of kom gewoon even langs.

Brochure Toegankelijke Cultuur:

Brochure Toegankelijke Cultuur