Educatief materiaal

Filmdozen: INgeBEELD 1, 2 en 3

INgeBEELD is een actief lessenpakket dat kleuters, kinderen en jongeren helpt ontwikkelen tot kritische en bewuste kijkers, kijkers die vlot met audiovisuele media omgaan.

Het pakket bestaat uit een didactische doos en een site waarin beeldmateriaal centraal staat. INgeBEELD vertrekt vanuit de huidige ontwikkelingsdoelen en eindtermen.

CC Zwaneberg heeft deze filmdozen aangekocht en leent de filmdozen ‘INgeBEELD’ gratis uit aan alle scholen.

INgeBEELD1

Wat is film? Hoe belangrijk is een klankband? Hoe leer je beelden (kritisch) lezen?

In INgeBEELD1 staat het ontdekken van de rijke beeldcultuur voorop (premedia-educatie). De doos bevat een dvd met vijf kortfilms voor kleuters. Bij elke kortfilm hoort een boekje met activiteiten, opdrachten, tips en uitbreidingen. Ook zitten er in de doos prenten die je nodig zal hebben bij de opdrachten.

Daarnaast staat de website nog boordevol interessante ideeën om audiovisueel te werken én om beeld te koppelen aan andere domeinen van de muzische verbeelding.

INgeBEELD2

INgeBEELD2 focust actief op de verschillende bouwstenen van de audiovisuele taal. Die bouwstenen (beweging, kader, licht, montage, geluid, …), los van verhaal en context, kunnen opspeuren, herkennen, ermee spelen, combineren, omgooien... is voor INgeBEELD2 het uitgangspunt bij uitstek. Met het materiaal (dvd met zes kortfilms, 39 foto’s en drie boeken), de activiteiten, opdrachten en uitdagingen die in de doos zitten en de uitnodigende website, moet dat zeker lukken.

INgeBEELD1 richt zich naar 4- tot 8-jarigen, 

INgeBEELD2 is geschikt voor kinderen van 6 tot 14 jaar

INgeBEELD3 richt zich op jongeren (12-18 jaar) en is enkel online te raadplegen via www.ingebeeld.be.

INgeBEELD is een initiatief van CANON, de Cultuurcel van het Departement Onderwijs, in samenwerking met o.a. Jekino.

Info & reservering: www.INgeBEELD.be, veerle.boesmans@zwaneberg.be, tel. 015 22 83 51


Beeldend boek ‘Musée Maison’

Mooss maakte een boek! In ‘Musée Maison’ (dat boek dus) worden 28 tot de verbeelding sprekende hedendaagse werken uit de collecties van SMAK, M HKA, Mu.Zee en M (Cera- collectie) toegelicht en aan de hand van een educatieve doe-opdracht op speelse wijze verder uitgediept. Op de linkerpagina krijg je meer uitleg over een hedendaags kunstwerk, op de rechterpagina word je geïnspireerd tot het doe-het-zelven.

'Musée Maison' brengt het museum naar de huiskamer en wil iedereen inspireren om kunst en erfgoed met nieuwe ogen te bekijken.

Je kan dit boek online bestellen bij Stichting Kunstboek of een mailtje sturen naar veerle@zwaneberg.be en het zal voor je klaar liggen.

Doelgroep: lager onderwijs
Kostprijs: € 25. Verkrijgbaar online via Stichting Kunstboek of via veerle@zwaneberg.be

Info: veerle@zwaneberg.be, tel. 015 22 83 51

TIP: Voor leerkrachten lager onderwijs bieden we op di 11 oktober 2016 een vorming aan rond dit boek.


Theaterpakket ‘Tello’

Doelgroep: lager onderwijs
Kostprijs: € 15
Info: veerle@zwaneberg.be, tel. 015 22 83 51

Theaterboekje met dvd -‘Tello gaat naar Toneel’

Tello gaat vandaag voor het eerst naar toneel. Een spannende uitstap waar hij met veel verwachting naar uit kijkt. En jij mag Tello volgen. Hij neemt je mee van de vestiaire, naar de kleedkamer, langs de technische kamer tot op de scène. En zo ontdek je zelf hoe zo’n theater er uit ziet en wat er allemaal gebeurt.

Met jonge kinderen naar het theater gaan is een hele onderneming. Er zijn ontzettend veel nieuwe indrukken: een groot onbekend gebouw, heel wat andere kinderen, een donkere zaal, een voorstelling, ... Voor hen is het niet altijd makkelijk om te weten waaraan ze zich moeten verwachten.
 
Productiehuis 4Hoog maakte vanuit hun ervaring een kort filmpje en boek over de avonturen van Tello die voor het eerst naar de schouwburg mag.
 
Doelgroep: kleuters
Kostprijs: € 15.
Reserveren: celine@4hoog.be (€ 4 verzendingskosten) of via veerle@zwaneberg.be
Info: veerle@zwaneberg.be, tel. 015 22 83 51


Educatieve website over beweging en dans

Ben je als leerkracht op zoek naar inspirerend dans(educatief) materiaal voor je les, workshop, project? Heb je nood aan wat meer duiding rond dans? Wil je een bundeling van kwalitatief film- en videomateriaal omtrent (hedendaagse) dans?

Check www.dansendansen.be.

‘Dansen dansen’ is een website die (dans)docenten wil inspireren, motiveren en prikkelen om met dans(educatie) in relatie tot verschillende onderwerpen en thema’s aan de slag te gaan in verschillende contexten (cultuur en onderwijs). ‘Dansen dansen’ vertrekt vanuit de basiselementen van dans nl. lichaam, tijd, kracht en ruimte waarbij verschillende subthema’s (bewegen, zwaartekracht, verhoudingen, geluid…) worden uitgewerkt aan de hand van diverse vragen met films, foto’s, actieve, receptieve en reflectieve opdrachten. De inhoud is zeer eenvoudig en toegankelijk op maat van elke begeleider. ‘Dansen dansen’ wordt idealiter gebruikt voor jongeren tussen 12 en 18 jaar met zeer weinig/geen kennis over (hedendaagse) dans, maar ook leerkrachten voor kleuter- en lager onderwijs halen er zeker inspiratie uit voor hun lessen.

‘Dansen dansen’ kwam tot stand in het kader van het Projectmatig Wetenschappelijk Onderzoek naar danseducatie (2010-2012) van Dafne Maes aan het Koninklijk Conservatorium Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen.


De Theaterkoffer

Met de Theaterkoffer haal je het theatergebouw en al wat er komt kijken bij het maken van een theaterproductie naar de klas. Op basis van het boekje ‘We zijn allang begonnen, maar nu begint het echt’ van Joke Van Leeuwen werd een minischouwburg gebouwd dat perfect in een koffer past. 

In de klas komt het theaterbedrijf met al zijn bewoners tot leven.

De Theaterkoffer is een educatieve doos op wielen op maat van de klas. Je kan er een uur tot een hele week mee werken. Het materiaal spreekt voor zich: er is een handleiding ingesloten.

Doelgroep: lager onderwijs
Wanneer: heel het schooljaar, van vrijdag tot vrijdag
Formaat: 30 cm x 60 cm x 80 cm
Transport: de school gaat de koffer zelf ophalen en terugbrengen naar HETPALEIS 
Huurprijs: € 25 per week - huurwaarborg € 125
Info & reservering: HETPALEIS in Antwerpen, onthaal@hetpaleis.be, tel. 03 202 83 60 


Moossdooss

Mooss koos 21 kunstwerken uit de verzameling van het S.M.A.K. en stopte hun afbeeldingen in een Dooss voor kinderen. Jij kan de Dooss opendoen en gebruiken. Alleen of samen met andere kinderen. De soms gekke ideeën van de kunstenaars en toffe doe-opdrachten prikkelen je om zelf te kijken, tekenen, bouwen, fotograferen, spelen, fantaseren, vertellen ... Hedendaagse kunst moeilijk? Bijlange niet! Leuk? Ja! De koffer kan geleend en gebruikt worden op speelstraten, op buurtfeesten, in de klas... Het materiaal uit de koffers is stevig. De kinderen kunnen er meteen mee aan de slag (er is weinig uitleg of begeleiding nodig).

Doelgroep: 1e en 2e graad lager onderwijs
Wanneer: heel het schooljaar
Transport: de school gaat de doos zelf ophalen en terugbrengen naar Mooss vzw
Huurprijs: € 30 per week - huurwaarborg € 150
Info & reservering: MOOSS vzw, Vaartkom 4, Leuven, info@mooss.org, tel. 016 65 94 65


TRACKpack

TRACKpack, de TRACK-versie van de MoossDooss, is een laagdrempelige kunstkoffer voor kinderen vanaf 6 jaar. In het ‘pack’ zitten afbeeldingen van kunstwerken uit drie S.M.A.K.- tentoonstellingen buiten de museummuren: ‘TRACK’ (2012) en z’n twee legendarische voorlopers, ‘Chambres d’Amis’ (1986) en ‘Over the Edges’ (2000). De soms gekke ideeën van de kunstenaars en toffe doe opdrachten prikkelen kinderen om zelf te kijken, tekenen, bouwen, fotograferen, spelen, fantaseren, vertellen. De koffer kan geleend en gebruikt worden op speelstraten, op buurtfeesten, in de klas ... Het materiaal uit de koffers is stevig. De kinderen kunnen er meteen mee aan de slag (er is weinig uitleg of begeleiding nodig).

Doelgroep: 1e en 2e graad lager onderwijs
Wanneer: heel het schooljaar
Transport: de school gaat de doos zelf ophalen en terug brengen naar Mooss vzw
Huurprijs € 30 per week - huurwaarborg € 150
Info & reservering: MOOSS vzw, Vaartkom 4, Leuven, info@mooss.org, tel.  016 65 94 65