expo EXPO

Slumber Encounters

Denie Put

Denie Put (°1991, Berlaar) beschrijft zijn eigen schilderijen als ‘labyrinten van lagen’. Dit is geen overdrijving. Op het doek laat hij zich leiden door wat zijn materialen hem bieden. Hij experimenteert met een veelheid aan materialen, van olieverf en acrylverf tot balpen, potlood en verfrollen. Recenter verkent hij ook de eigenschappen van inkt, die een nieuwe fluïditeit in de werken introduceert. Kleine ‘foutjes’ en toevalligheden inspireren hem tot nieuwe vormen of ideeën. De meeste van zijn schilderijen tonen een onderliggende reliëf of textuur, gevormd door de vele lagen van voorgaande pogingen en experimenten op het doek.

Terugkerende elementen die stenen, houten of metalen structuren evoceren geven de schilderijen een sculpturaal karakter. Deze stabiele constructies zijn focuspunten in verder open landschappen. Zijn spel met schaduw en illusionistische perspectieven op voor- en achtergrond lijkt overigens schatplichtig aan typisch surrealistische, geassembleerde figuren in een dramatisch belicht landschap. De kunstenaar bevestigt de invloed van surrealisten als Salvador Dalí en Max Ernst, maar ook de kleurrijke werken van Franse modernist Fernand Léger zijn een inspiratie.

Doorheen een veelheid aan invloeden creëert Denie zijn unieke en hedendaagse beeldtaal. Zijn werken dragen een algemeen gevoel van herkenning uit; ze doen vaag denken aan gekende beelden. Toch staan ze open voor een heel persoonlijke beleving: afhankelijk van eigen associaties en interpretaties van de kijker, kunnen de werken een nieuwe betekenis krijgen.

Denie is continu op zoek naar mogelijkheden voor de verf buiten het doek. Zo experimenteert hij bijvoorbeeld met beschilderde stolpen, of met het toevoegen van een muurschildering in de tentoonstellingsruimte. Of het nu om doek, sculptuur of muurschildering gaat, zijn hele oeuvre is een voortgezette verkenning van de verf – wie weet waar het hem nog heen leidt.

Tamara Beheydt

 • ZO 02/10/2022 tot ZO 06/11/2022
 • Zo 2 okt t.e.m. zo 6 november
  Vernissage za 1 okt tussen 14 en 18 uur
  Om 15 uur zorgt kunstschrijver en journalist Tamara Beheydt voor een openingswoord.

  De tentoonstelling is vrij te bezoeken. Op maandag, dinsdag en vrijdag van 9 tot 17 uur, woensdag van 9 tot 20 uur, donderdag van 13 tot 17 uur, zaterdag van 10 tot 17 uur en zondag van 10 tot 17 uur.

  Op dinsdag 1 november is de expo open van 10u tot 17u,
  woensdag 2 november van 10u tot 20u.
 • Toegang gratis
 • Organisatie - CC Zwaneberg i.s.m. Base-Alpha Gallery
 • Exporuimte
  Cultuurcentrum Zwaneberg
  Cultuurplein 1
  2220 Heist-op-den-Berg
 •