MUZIEK

Canto Antico

South Beat

Samen met o.a. Canzoniere Grecanico Salentino behoort Canto Antico tot de troubadours van de traditionele muziek uit het zuiden. Dit vijftal heeft een grote aandacht voor het onderzoek naar de wortels van de volkse muziek. Ze vertrekken vanuit de mondelinge overdracht van grootouders, herders en boeren uit agrarische gebieden in Puglia, Calabria en Campania. Ze eren de traditie en willen deze in stand houden. De groep brengt eigen werk en pizzica en tarantella traditionals. Tijdens een optreden van Canto Antico passeren muziek, zang en dans de revue.

De drijvende krachten achter dit collectief zijn Armando Illario (piano, zang, accordeon) en Francesca Di Ieso (tamboerijn, zang, dans). Ze verlieten hun geboortestreek Campania en vestigden zich in Milaan, van waaruit ze hun creaties de wereld in sturen.

Deze groep is live aanstekelijk en bereikt een breed publiek in binnen- en buitenland omwille van hun liederen uit meerdere streken en hun ode aan de tradities. Op het podium verschijnen instrumenten uit vervlogen tijden zoals de zampogna (doedelzak) en de lira uit Calabria.

Trad Beat is hun laatste cd. Live kan je hen omschrijven als een reis tussen verleden en heden op het opzwepende ritme van de Italiaanse tamboerijn.

Accordeon, zang: Armando Illario
Dans, tamboerijn, zang: Francesca Di Ieso
Zampogna, fiscaletto, oboe, ciaramella, clarinet: Patrick Novara
Lira uit Calabria, slaggitaar, akoestische gitaar, zang: Francesco Denaro
Volkse viool, dans, zang: Marcello Lomascolo