THEATER/MUZIEK

Het nieuwstedelijk

First Contact

Een vader van ergens in de veertig bezit alles wat volgens de oppervlakkige normen noodzakelijk is. Hij heeft een huis in de stadsrand, een goedbetaalde maar drukke job, een knappe echtgenote en een dochter. Pas als zij 16 jaar wordt en volop haar eigen leven begint te leiden, ontdekt hij dat zijn jachtige leven verhinderd heeft haar echt te leren kennen. De man zet alles op alles om het verleden in te halen.

First Contact is de nieuwe stripvoorstelling van multimedia-artiest Adriaan Van Aken. Hij ontwikkelt daarvoor de eerste volwaardige audio-based stripapplicatie ter wereld, een ‘app’ dus waarmee je de strip zowel als video kan afspelen (op je tablet of digitale tv) als dat je hem 'slidend' en 'pinchend' interactief kan benaderen. De voorstelling die eruit voortvloeit is de live uitdraai van dit werk. De stripbeelden van Wide Vercnocke worden geprojecteerd op groot scherm terwijl Joris Caluwaerts live muziek maakt en Stijn Meuris en Sara Vertongen de vader en dochter een stem geven.

Inhoudelijk vormt First Contact een antwoord op Dansen Drinken Betalen ¬(almost) The Movie, internationaal beter bekend als Last Call. Het verhaal van een zestienjarig meisje dat van huis wegloopt om op te gaan in het nachtleven van een niet nader genoemde stad, gooide op Edinburgh Fringe hoge ogen.

"Stijn Meuris is ideaal gecast als wanhopige vader. Hij drapeert zijn zinnen als spoken word rhymes over de muziek. Met zijn schreeuwstem haalt hij soms verschroeiend uit. Sara Vertongen vertolkt alle nevenpersonages en stuurt de visuals aan op het ritme. Joris Caluwaerts (o.a. Stuff) speelt prachtige livemuziek. Voor ieder hoofdstuk creëerde hij een andere stemming: van potige electrorock tot zacht pianospel en caraïbische beats. Al deze puzzelstukjes tot één patchwork naaien, moet een huzarenwerk geweest zijn. Maar de cross-over wérkt. First contact navigeert gezwind tussen alle media door, maar voelt niet als een grote trukendoos. Wel als een baanbrekend multimediaal stripverhaal.” - Filip Tielens, De Standaard ****

Tekst, regie, audio- en videomontage: Adriaan Van Aken
Stemmenwerk: Stijn Meuris, Sara Vertongen
Tekeningen: Wide Vercnocke
Muziek (compositie, opname, mix, live versie): Joris Caluwaerts
Ontwikkeling app + extra's muziek: Bert Hornikx
Videomontage & FX: Bert Hornikx