THEATER

Tibaldus

Yvonne, prinses van Bourgondië

Het jonge Gentse theatergezelschap Tibaldus gaat aan de slag met ‘Yvonne, Prinses van Bourgondië’ (1935) van de Poolse avant-garde schrijver Witold Gombrowicz. Bij wijze van grap verlooft prins Filip zich met de weerzinwekkende Yvonne. De koninklijke familie en de hele hofhouding belanden hierdoor in een toestand van chaos. Yvonne zelf blijft de spil waarrond een kluwen van intriges en onthullingen zich afspeelt. Ze zegt haast niets, en houdt zo de anderen een spiegel voor. Het speelvlak is een cirkel op scène. Als toeschouwer stap je mee in deze arena waarin zich een ware strijd afspeelt. Het absurde universum van Gombrowicz krijgt in de handen van deze jonge makers een frisse en speelse update.

De Koning kijkt achterdochtig om zich heen. Hij verstopt zich achter de canapé. De Kamerheer komt op. Hij kijkt argwanend om zich heen en begint, als bij toeval en zonder plan, boosaardig de meubels te verplaatsen: hij verschuift een stoel, rolt de rand van het tapijt op, zet de boeken in het boekenrek op hun kop, gooit pruimenpitten op de grond, enz. Hij ziet de Koning.

De kamerheer: Oh!
De koning: Wat betekenen die galante ingrepen in de wereld der objecten?
De kamerheer: Ik wandel zo wat rond om een beetje …
De koning: Om wat een beetje?
De kamerheer: Om de boel een beetje ingewikkeld te maken.

Theatercollectief Tibaldus werd opgericht in 2009 door Timeau De Keyser, Hans Mortelmans en Simon De Winne. Ze ontmoetten elkaar in de dramaopleiding van het KASK (School of Arts Gent), maken sinds hun tweede opleidingsjaar samen voorstellingen en bepalen de koers van het gezelschap. Onder de naam Tibaldus werken zij samen met verschillende acteurs en kunstenaars.

Timeau De Keyser (°1988, Gent) is een Belgisch regisseur. Hij studeerde in 2011 af aan de dramaopleiding van KASK (School of Arts Gent). Met Tibaldus maakte hij voorstellingen als ‘Paard: een opera’, ‘Persona , 4:3’ en ‘Yvonne, Prinses van Bourgondië’. Samen met Pieter Dumoulin maakte hij de film ‘Etangs Noirs’ en de kortfilm ‘De Reconstructie’. Vanaf 2017 is Timeau De Keyser verbonden als één van de P.U.L.S. makers aan Toneelhuis.