expo EXPO

Herman van den Boom

Fotos 1972-1976

Het landschap doet onmiddellijk denken aan Amerika: een auto stopt in een met wolken bedekt landschap. Een persoon loopt als een schim  langs de voorruit en een vrouw ziet men in de achteruitkijkspiegel met haar gezicht in de handen, haar ogen gefixeerd in de verte, op het dashboard een memo en een portemonnee. Het drama van het evenement wordt ondersteund door harde zwart-wit contrasten. Dit spanningsvolle beeld neemt de kijker direct in zijn greep en roept vragen op over het achterliggende foto verhaal. Had het echtpaar ruzie en loopt de man weg of is er een ongeval in de middle of nowhere en loopt hij weg om hulp te krijgen?
Hier begint de eigen film in het hoofd.
Wat eruitziet als een scene uit een Amerikaanse film is geenszins een geregisseerd beeld, maar een snapshot van Herman van den Boom tijdens zijn eerste reis naar Amerika in 1976. Vandaag de dag, meer dan veertig jaar later, is de naam van Herman van den Boom voornamelijk verbonden met zijn serie 'Neighbours' van de Belgische tweewoonsten en zijn serie 'Arcadia Redesigned' die tentoongesteld werd in Bozar en het Fotomuseum in Charleroi. Zijn zwart-wit straatfotografie van daarvoor is tot nu toe bij weinigen bekend en is vergelijkbaar met de ontwikkeling van de conceptuele fotografie in kleur van Stephen Shore. Hij studeerde eerst industrieel design in Eindhoven en Stockholm voordat hij in 1970 voor het medium fotografie koos.

Ondanks de diversiteit van de afzonderlijke werken stapte men weg van het verhaal en lag de nadruk op de afdruk als een briljant individueel kunstwerk. Technisch gezien kunnen ze worden gekenmerkt door scherpte, tonaliteit en lage korreligheid.
Herman van den Boom was ook op zoek naar een nieuwe stijl en het is heel goed mogelijk om een verband te vinden tussen deze nieuwe landschapsopvatting en de foto's van hem. Technisch alleen, vallen verschillen meteen in het oog en zijn foto's zijn vaak korrelig en worden gekenmerkt door scherpe contrasten.

"Zelfs met een slecht potlood kun je goede tekeningen maken - het gaat allemaal om het beeld, het beeld, dat is de sleutel", zegt Herman van den Boom.

 • VR 07/12/2018 tot DI 08/01/2019
 • Vrij toegankelijk tijdens de openingsuren van het gebouw.
 • Toegang gratis
 • Traphal
  Cultuurcentrum Zwaneberg
  Cultuurplein 1
  2220 Heist-op-den-Berg
 •