expo EXPO

Nick Claeskens

Bus Stop

Globalisatie is bijna overal waarneembaar in het dagelijkse leven. Mensen doen amper nog inkopen bij een kleine zelfstandige. Grootwarenhuizen bezoeken of aankopen doen via internet is nu bijna overal gangbaar. De kleine zelfstandige krijgt het daardoor zwaar te verduren en moet, vaak
noodgedwongen, de zaak die misschien al generaties lang in de familie zit sluiten. Ook het begrip ‘sociaal contact’ wordt hierdoor beïnvloed. Wat er de afgelopen jaren gebeurde, is dat zij dan hun winkel sloten of dat ze hun zaak aan een grote holding verkochten, waarna de winkel opgenomen werd in het groter geheel.

Nick besloot dit fenomeen op zijn manier in beeld te brengen, met een brok humor en een sociale insteek. De kleinschalige, familiale busbedrijven in Vlaanderen. Nick kwam op het idee toen hij op de dagelijkse fietstochten naar zijn werk de beschilderingen op bepaalde bussen zag veranderen.
Er kwamen vaak andere namen in de plaats of de oorspronkelijke naam werd ergens in het klein vermeld. Hij besloot uit te zoeken wat hier de oorzaak van was. Al snel kwam hij tot de vaststelling dat dit fenomeen deel uitmaakte van dat globaliserende effect. Hij maakte er vervolgens zijn doel van, om hun (nu nog) dagelijkse activiteiten in beeld te brengen, voordat het binnenkort misschien te laat zou zijn. Twee jaar had hij nodig om mee te reizen en af te beelden wat hij wilde bereiken.
De mens achter het stuur, de werkomgeving, de klanten, de plaatsen waar zo’n bus naartoe reed ... Allemaal om een zo compleet mogelijk beeld te scheppen van wat hen zo sterk maakte, maar tegelijk ook heel broos ten opzichte van zo’n holding. Deze reeks is geen aanklacht tegen die holdings. Hij probeerde om een bepaald gevoel in beeld te brengen. Het sociale en menselijke klimaat dat in die bedrijven leeft. Zo kan de kijker zich vaak erg goed identificeren met bepaalde beelden. Iedereen zat wel eens in zo’n bus: met een schoolreis, naar zee ... Voor veel van die passagiers is zo’n bus ook de enige manier om eens een uitstap te kunnen maken. Vervolgens ging Nick op zoek naar een uitgeverij die zijn verhaal in boekvorm wilde afdrukken. Die zoektocht was erg moeilijk. Het boek is er uiteindelijk na een jaar gekomen en ligt nu in de winkels in België en Nederland. ‘Bus Stop’
is een project waarin Nick zichzelf als mens is tegenkomen, op de bus, ergens in Vlaanderen.
Goeie reis!

 • VR 07/06/2019 tot DI 25/06/2019
 • Vrij toegankelijk tijdens de openingsuren van het gebouw.
 • Toegang gratis
 • Traphal
  Cultuurcentrum Zwaneberg
  Cultuurplein 1
  2220 Heist-op-den-Berg
 •