MUZIEK

Fischer-Z

Swimming in Thunderstorms

Bekend van klassiekers zoals ‘Marliese’ en ‘The Worker’

Sinds de oerknal van 1977 - punk genaamd - zijn de meeste baanbrekende punkers volwassen geworden en karikaturen van hun vroegere zelf. Niet John Watts, het hart en de ziel van Fischer-Z. Hij is nog altijd even geletterd, productief en uitdagend als altijd. “Ik geloof dat beweging leven is”, zegt Watts. “Ik wil altijd blijven bewegen en groeien. Je bent tenslotte alleen zo goed als je nieuwste dingen, en dat is wat me in beweging houdt”.

Fischer-Z is een band die bekend staat om zijn scherpe songwriting, poëtische teksten en scherpzinnige maatschappelijke commentaar. De 42-jarige carrière van de band omvat 20 albums en wereldwijd meer dan 3000 concerten.

Fischer-Z ontstond aan het einde van de jaren 70. De catalogus van de band past precies naast deze van XTC, Talking Heads en Wire. Fischer-Z’s debuut uit 1979, ‘Word Salad’, blijft een cultklassieker. Het tweede album uit 1980, ‘Going Deaf For a Living’, met de classic ‘So Long’ zorgde voor een eerste voorzichtige doorbraak. ‘Red Skies Over Paradise’ uit 1981 werd Fischer-Z’s bekendste album met veel klassiekers zoals ‘Berlin’, ‘Marliese’ en ‘The Writer’.

40 jaar na hun debuut schrijven ze weer een nieuw hoofdstuk in hun lange geschiedenis met de release van ‘Swimming in Thunderstorms’. Watts reflecteert op vier decennia van songwriting, en wordt er enigszins sentimenteel van. “Ik ben een artiest in woord en muziek en ik beschouw het als een enorm voorrecht om nog steeds liedjes te kunnen en mogen schrijven. Het voelt alsof ik mijn beste dingen doe naarmate ik ouder word, ik heb nog steeds de energie om er voor te gaan en dat is fantastisch”.