schoolvoorstelling THEATER

Theater Antigone & Theater Artemis

Woestzoeker

5e en 6e leerjaar

“Op een dag kwam ik thuis en waren mijn ouders weg.
Het is te zeggen, zij waren gekrompen en alles rondom hen leek plots gigantisch.
Ik begreep het niet.
Mijn pa zat op de rand van een bloempot en mijn ma was verdwaald in het tapijt.
En toen was het hek van de dam.”

Sammy en Ebenezer ontmoeten elkaar in ‘de blok’. Al snel vinden ze elkaar en merken ze dat ze ‘anders’ zijn en verschillend worden behandeld dan de rest van de klas. Ebenezer is zopas met zijn ouders naar een kleiner appartement verhuist. Het gaat op financieel vlak helemaal niet goed met zijn ouders. Zo werden ze onlangs beiden ontslagen. Ebenezer is een slimme jongen met een brede interesse, maar zijn nieuwe thuissituatie en omgeving spelen hem parten. Gelukkig ontmoet hij Sammy die in dezelfde situatie als hij zit. Als twee speelvogels keren ze zich tegen iedereen die hen anders behandelt.

De voorstelling wordt muzikaal begeleid door een live percussieset en een allegaartje aan materiaal. Net zoals de kinderen van het weinige dat ze hebben iets moois proberen te maken, tracht de muzikant ook muziek te creëren uit restanten afval, planken, ijzer. De muzikant neemt geen specifieke rol op, hij blijft een mysterieuze aanvulling op de achtergrond maar versterkt het verhaal van de twee personages en de voorstelling op verschillende manieren.

‘Woestzoeker’ is een bitterzoete, maar vrolijk van de pot gerukte voorstelling over sociale ongelijkheid van Raven Ruëll en Jan Sobrie. Twee  jongeren wapenen zich met fantasie en empathie tegen de negatieve spiraal die kansarmoede heet.

Na het hyperkinetische 'Bekdichtzitstil' (2014) schrijven Raven Ruëll en Jan Sobrie opnieuw een lofzang op het roekeloze en losbandige kind dat anders is. Sophie Warnant en Dries Notelteirs spelen twee kinderen die elkaar vinden in eenzelfde situatie. Met (geïmproviseerde) instrumenten brengen Keimpe De Jong en Arend Niks een soundscape live op de scène. 'Woestzoeker' is een voorstelling van Theater Antigone en Theater Artemis over verwoed tegen de stroom in zwemmen. Want tegen de stroom in heeft wel degelijk zin.

Spel: Dries Notelteirs, Sophie Warnant, Keimpe De Jong of Arend Niks
Regie: Raven Ruëll
Tekst: Raven Ruëll, Jan Sobrie
Scenografie: Giovani Vanhoenacker
Lichtontwerp: Maarten Thorrez
Geluidsontwerp: Niels Vanherpe