schoolvoorstelling FILM

Werk Ohne Autor

Nederlands ondertiteld

4e, 5e, 6e en 7e jaar

We volgen een jonge kunstschilder in Duitsland doorheen het uiterst turbulente tijdvak tussen 1937 en 1966. In politiek woelige tijden moet de jongen zijn persoonlijke trauma’s verwerken om het ware meesterwerk te kunnen afleveren.

De film is vrij gebaseerd op de levensloop van de kunstschilder Gerhard Richter, die als kind zuchtte onder het naziregime en als jongeman onder het communistische juk. In beide gevallen was het de overheid die bepaalde wat kunst was en wat niet. In een sobere visuele stijl wordt de tijdsgeest gevat - de waanzin van het Derde Rijk, de geestdodende DDR - in een pretentieloze publieksfilm over opmerkelijke thema’s zoals kunst en macht.

“Deze laagdrempelige  film slaagt er meesterlijk in om de tijdsgeest te vatten over de 3 periodes heen. Dankzij een persoonlijk levensverhaal waarin kunst centraal staat, word je als kijker meegezogen in de waanzin van het Derde Rijk en nadien van de DDR. Heel wat leerlingen zullen ontzettend veel bijleren dankzij deze film.” - Filiep Stellamans, leerkracht geschiedenis Sint-Jozefsinstituut Brugge