schoolvoorstelling DANS

hetpaleis, fABULEUS en Moussem Nomadisch Kunstencentrum Radouan Mriziga

8.2

4e, 5e, 6e en 7e jaar

“Bij een voorstelling op en over rapmuziek verwacht je wellicht loeiharde muziek, veel obscene gebaren en geleuter over geld en seks. Maar zo loopt het helemaal niet in 8.2. Het genre is hier een vehikel voor, of zelfs de expressie van wat een generatie bezig houdt.” - Pieter T’Jonck, Etcetera

Voor deze hedendaagse dansproductie liet choreograaf Radouan Mriziga zich inspireren door een oude liefde, rapmuziek. Samen met zeven jonge dansers verdiepte hij zich in alles wat rap uniek maakt: het ritme, de flow, de statements en gebaren en de geschiedenis van de grandmasters tot Kendrick Lamar. Zo probeert Mriziga de essentie te vatten van een muziekstijl die trends overstijgt en generaties overleeft door zichzelf telkens opnieuw uit te vinden.

Radouan Mriziga volgde een dansopleiding in Tunesië en studeerde nadien aan P.A.R.T.S in Brussel. Zijn werk wordt ondersteund door Moussem Nomadisch Kunstencentrum en Kaaitheater waar hij artist-in-residence is.

“De zeven dansers zijn prachtig om te zien, in al hun overgave, diversiteit en kleurrijke outfits. Samen met choreograaf Radouan Mriziga brouwden ze een fascinerende medley, vol rapflows en moves. Dat gebeurt vaak zonder muziek, terwijl ze steppend complexe ritmes creëren en daarbovenop rhymes citeren. Die ‘naakte’ aanpak legt de componenten van het genre bloot én be-nadrukt het unieke bewegingsvocabularium.” - De Standaard ****

hetpaleis is een podiumkunstenhuis voor kinderen en jongeren in centrum Antwerpen en het grootste jeugdtheater in de Benelux. hetpaleis maakt, presenteert en organiseert theater- en dansproducties, muziekperformances, kunsteducatieve workshops en andere activiteiten. hetpaleis wil kwalitatieve hedendaagse podiumkunsten toegankelijk maken voor een breed en superdivers publiek. Het doet daarvoor een beroep op zowel jong talent als gerenommeerde makers uit binnen- en buitenland. Naast de publieksvoorstellingen weet hetpaleis jaarlijks ca. 80.000 kinderen met theater of dans in contact te brengen aan de hand van schoolvoorstellingen.

fABULEUS is een uniek productiehuis voor dans en theater. Centraal staat de artistieke samenwerking tussen jong talent en ervaren makers. fABULEUS biedt jongeren en startende professionelen de nodige omkadering om hun talent en artisticiteit als speler, danser of maker te ontwikkelen en heeft op dat vlak ook een internationale voorbeeldfunctie. fABULEUS bereikt met zijn producties een breed publiek van alle leeftijden, met speciale aandacht voor jongeren en kinderen. fABULEUS werkt in Leuven vanuit het Openbaar Entrepot voor de Kunsten (OPEK). Het is één van de drie Leuvense stadsgezelschappen en ook huisgezelschap voor de Werking Jong Publiek bij STUK. fABULEUS won de Ultima voor de podiumkunsten 2016, de cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap.

Moussem Nomadisch Kunstencentrum bevraagt de heersende artistieke canon en reflecteert over de gevolgen van de globalisering veroorzaakt door nieuwe en oude migratiestromen. In haar internationale werking focust Moussem op artiesten met een link naar of een openheid voor de MENA-regio. Moussem richt zich op een divers stedelijk publiek en kiest er bewust voor om haar activiteiten te integreren binnen reguliere kunsthuizen in Vlaanderen, Brussel en Europa. Moussem profileert zich als een internationaal kruispunt in het Vlaamse kunstenveld. Dit uit zich in de vele artistieke samenwerkingsverbanden.

Radouan Mriziga (°1985) is een choreograaf en danser uit Marokko. Op dit moment woont en werkt hij in Brussel. Na dans te hebben gestudeerd in Marokko, Tunesië en Frankrijk, studeerde hij af aan P.A.R.T.S. in Brussel. Hij legde al snel de focus op eigen werk, zoals zijn solo 55 en de groepswerken 3600 en 7. Zijn performances onderzoeken de verhouding tussen beweging, constructie en compositie. Mriziga’s uitgangspunt is steeds de mens als maker van zijn eigen omgeving: van daaruit zoekt hij naar de verbanden tussen het lichaam in beweging en de architectuur van de omgeving die we ons gebouwd hebben. Mriziga is artist-in-residence van Moussem Nomadisch Kunstencentrum, dat 55, 3600 en 7 produceerde, en in de periode 2017-2021 tevens bij het Brusselse Kaaitheater.

Dansers: Tars Couvreur, Amina Iddrisu, Mimbi Lubansu, Ebe Meynckens, Nick Van de Velde, Julie Van Minnebruggen en Sadie Vermeiren
Choreografie, concept en vorm: Radouan Mriziga
Assistentie choreografie: Maïté Jeannolin
Kostuums: Lila John
Productie: hetpaleis, fABULEUS en Moussem Nomadisch Kunstencentrum
Coproductie: STUK Met de steun van de Vlaamse Gemeenschap, de provincie Antwerpen, de stad Antwerpen, Leuven en Brussel en de Tax Shelter van de Belgische Federale Overheid.
Tax Shelter fondsenwerving: Casa Kafka Pictures Tax Shelter Empowered by Belfius/Isabelle Molhant.

 • DI 15/10/2019 - 13:30 AFGELAST
 • 1 uur
 • Basisprijs € 6
  Dansworkshop € 75
 • Schouwburg
  Cultuurcentrum Zwaneberg
  Cultuurplein 1
  2220 Heist-op-den-Berg
 • Omkadering: informatieve website en verplichte dansworkshop

  Verplichte dansworkshop: We werken rond rap, dé muziek van nu! Verwacht je niet aan loeiharde muziek en veel obscene gebaren. Wel onderzoeken we alles wat rap uniek maakt: het ritme, de flow, de statements en de gebaren. Al steppend creëren we ritmes en daarbovenop citeren we rhymes van The Notorious B.I.G tot Kanye West. We gaan ook zonder muziek aan de slag en proberen zo de basiscomponenten van het genre bloot te leggen.
  De workshop gaat door voor de voorstelling op school, op een datum in overleg met de school. Praktische afspraken worden in juni 2019 gemaakt.
  Doelgroep: 4e, 5e, 6e en 7e jaar, max. 26 leerlingen
  Duur: 2 lesuren
  Locatie: in een ruim, leeg lokaal op school

 • 01/01/2019 -  8.2
  Infoblad Klik hier voor het artikel
 • 21/02/2019 -  Etcetera
  Een andere kijk op rapmuziek Klik hier voor de recensie
 • 16/02/2019 -  De Standaard
  Move like Kendrick & co. Klik hier voor het artikel
 •