te gast THEATER

Tg Wuivend Riet

Kleine encyclopedie van de eenzaamheid

Er zijn evenveel definities van eenzaamheid als er mensen zijn die de eenzaamheid ervaren

De verkoop van deze voorstelling is gesloten. Er zijn vanavond wel nog tickets verkrijgbaar aan de gastenkassa in de inkomhal.

"In gezelschap of alleen, werkend of wandelend, dromend of wakker, dansend of afwassend; altijd weer is het dezelfde ervaring: ik tuimel. Even verdwijn ik in het blauwe niets. Dat zich ergens in mij bevindt. Maar ik weet niet waar, niet waarom en nooit wanneer. Het minst nog weet ik waarom het mij pijn wil doen. Waarom houdt er zich iets in mij schuil dat mij, out of the blue, onverschillig wanneer, op elk moment, kan herinneren aan mijn volstrekte verlatenheid. Wie of wat heeft dat ooit bedacht, en waarom en waartoe?" - B. Dewulf

Liefde is het draaglijk maken van elkaars eenzaamheid.

Er zijn evenveel definities van eenzaamheid als er mensen zijn die de eenzaamheid ervaren. Vaak wordt eenzaamheid gedefinieerd vanuit een negatief gevoel: een gemoedstoestand die met een gevoel van leegte, isolement, verdriet en depressiviteit gepaard gaat.

Tg Wuivend Riet benadert de eenzaamheid in samenhang met kunst, liefde, wetenschap en tal van andere gebieden. Dat werpt een verrassend nieuw licht op een begrip dat we misschien beter kennen dan we denken. Er moet iets zijn met eenzaamheid waardoor we haar steeds weer opzoeken. Is die eenzaamheid zelfgekozen, zelfopgelegd, aangeboren of gedwongen?

Drie bevlogen actrices serveren een cocktail van conflicten, herinneringen, bedenkingen en polemieken. Dialogen en monologen wisselen mekaar af, vullen mekaar aan of spreken mekaar tegen. Een ‘tranche de vie’ over drie gevechten tegen eenzaamheid. Een voorstelling voor fijnproevers die we uitdagen om vrij te associëren ...

Acteurs: Aafke Bruining, Marilou Mermans en Ellen Van de Poel
Tekst: Johanna Spaey en Ellen Van de Poel (dialogen).  
Regie: Ed Vanderweyden
‘Kleine encyclopedie van de eenzaamheid’ is uitgegeven door uitgeverij De Geus, Amsterdam.