HUMOR

Dries Heyneman

Uit respect voor de buren

Comedian bekend van de tv-reeks ‘Bevergem’

Dries Heyneman speelde eerder in CC Zwaneberg met het cabaretduo Ter Bescherming van de Jeugd. Hij zei het podium vaarwel en regisseerde de shows van o.a. Han Solo, Piv Huvluv en Freddy De Vadder. Het bekendst werd hij misschien wel als scenarist en de knullige Kurt van de fictiereeks ‘Bevergem’.

Afgepeigerd, uitgeperst, leeggezogen, onderbetaald en dodelijk vermoeid keert Heyneman terug naar de bühne. Dat deed hij twee jaar geleden al met ‘Jenny’, en nu met ‘Uit respect voor de buren’.

“Wie aan zijn 20ste niet links is, heeft geen hart. Wie aan zijn vijftigste nog links is, heeft geen verstand.” Dit is geen uitspraak van Dries Heyneman maar van een zekere Winston Churchill. Je weet wel, die kerel die met 160.000 man Normandië binnenviel zodat wij achteraf op ons gemak hier op een terras een pintje zouden kunnen drinken.

“Allemaal erg verdienstelijk”, zou Dries zo zeggen. Menig namiddagen en avonden heeft hij op dergelijke terrassen met volle teugen de vrijheid gevierd. Misschien wel meer keer dan dat Churchill eigenlijk voor ogen had.

Ter compensatie probeert hij voor de rest zoveel mogelijk thuis te zijn. Dit tot groot plezier en voldoening van zijn vrouw en kinderen die hem vaak zeggen: “Papa, moet jij niet ergens gaan optreden vanavond?” Dan zegt hij: “Nee kindjes, vanavond blijft papa thuis gezellig bij jullie.”

De avonden dat hij gaat optreden doet hij met enorm veel plezier. Achteraf vergeet hij meestal niet om nog vlug even te proeven van onze verworven vrijheden aan de bar. Wanneer hij dan ’s nachts terug thuis komt, vertelt hij zijn vrouw honderduit over alles wat hij in Zwaneberg heeft meegemaakt. Ze vraagt dan of hij wil zwijgen, al was het maar uit respect voor de buren.