MUZIEK

Kíla

Fries, chocolate & beer tour

Folkband met een unieke sound uit Dublin

Kíla werd opgericht in 1988 in de Gaelic middelbare school in Dublin, Coláiste Eoin. Hun unieke en steeds evoluerende geluid, geworteld in de traditie, is geïnspireerd door een groot aantal muzikale wereldwijde invloeden. De acht leden van Kíla hebben allemaal een verschillende muzikale achtergrond in o.a. Ierse traditionele muziek, klassiek, folk en rock.

Kíla heeft veel gewerkt voor televisie en film. Hun meest opvallende samenwerking was met de Franse componist Bruno Coulais op de soundtracks voor Cartoon Saloon’s twee Oscargenomineerde animatiefilms ‘The Secret of Kells’ (2010) (gemaakt in een Dilbeekse studio) en ‘Song of the Sea’ (2014). In 2015 werd Kíla genomineerd voor een Emmy-award voor hun soundtrack van de lange documentaire ‘Ireland's Wild River’ door Crossing the Lines.

2018, het dertigjarig bestaan van de band, begon goed met de uitreiking van de ‘Banna na Bliana’: de beste band bij de NÓS Irish Language Music Awards in januari. In februari werd TG4’s ‘Cúl an Tí’ gelanceerd, een serie van twaalf animaties van Ierse liedjes gemaakt door Cartoon Saloon. In maart bracht Kíla ‘Pota Óir’ uit, hun nieuwe livedocumentaire die in première ging op het Craic Fest in New York. De band speelde zelfs voor de president van Ierland op 1 mei en op 16 juni.

Dit geeft je alvast een idee van de veelzijdigheid van deze groep en hun concerten zijn van een uitzonderlijke kwaliteit en enthousiasme. Kortom, pure verwennerij!