FILM

Wajib

Annemarie Jacir

Film i.h.k.v. de internationale dag van de Solidariteit met het Palestijnse volk

Shadi keert terug naar zijn geboortestad Nazareth om er de bruiloft van zijn zus bij te wonen. Hij woont al enkele jaren in Italië en werkt er als architect. Zijn vader, een leraar, bleef thuis alleen achter; zijn vrouw verliet hem én Palestina een tijdje geleden om een nieuw leven op te bouwen in het buitenland. Samen met zijn vader moet Shadi zijn 'wajib' plicht vervullen en de uitnodigingen voor het huwelijk persoonlijk gaan afgeven bij familieleden, vrienden en kennissen. Op hun tocht blijkt dat vader en zoon erg uit elkaar gegroeid zijn. De progressieve levensopvattingen van Shadi botsen met de conservatieve ideeën van de vader. Samen ontdekken ze een veranderde stad, maar bovenal herontdekken ze elkaar.

De cineaste slaagt erin om de relatie tussen vader en zoon goed vorm te geven, waarbij ze niet alleen de spanningen tussen de twee laat zien, maar ook op een fijne manier de onzichtbare band ontsluiert die hen nog altijd verenigt. In de film worden alle contradicties, alle elementen van de bezette gebieden kort en bondig behandeld. Een zeer intelligente, subtiele film over een buitengewone vader-zoonrelatie.

Annemarie Jacir (Palestina, 1974) heeft meer dan zestien films geschreven, geregisseerd en geproduceerd. Haar eerste langspeelfilm SALT OF THIS SEA (2008) ontving veertien internationale prijzen. Het was de eerste film ooit die door een Palestijnse vrouw geregisseerd was. De veel bekroonde WHEN I SAW YOU was Palestina’s inzending voor de Oscar in 2012. WAJIB (2017) is Jacirs derde speelfilm.

Nederlands ondertiteld
Genre: drama

 • VR 29/11/2019 - 15:00 Ticketloting van 15 aug tot 24 aug 20
 • VR 29/11/2019 - 20:00 Ticketloting van 15 aug tot 24 aug 20
 • 1 uur 36 min.
 • Basisprijs € 5
  Vriendenprijs € 4,50
  VTK € 1
 • Organisatie - De Wereld in Zicht, een samenwerkingsverband van CC Zwaneberg, Cursuscentrum, Heist in de Wereld, Integratie en Diversiteit en Oxfam-Wereldwinkel
 • Blauwe zaal
  Cultuurcentrum Zwaneberg
  Cultuurplein 1
  2220 Heist-op-den-Berg
 • Na de avondvertoning brengt WATAN in de Blauwe zaal een korte vertoning van Dabke (Palestijnse dansvorm). Danslustigen krijgen daarna een korte initiatie. In de inkomhal krijgt je een Palestijns hapje en een drankje aangeboden en is er de mogelijkheid om je naam door een kalligraaf in het Arabisch op een button te laten zetten.

 •