CIRCUS/SPEKTAKEL/KINDEREN
Vanaf 10 jaar

Circus Katoen

As heavy as it goes

Circus is fysieke arbeid, fysieke arbeid is circus

Circus Katoen is een Belgische compagnie bestaande uit Willem Balduyck en Sophie van der Vuurst de Vries. Ze volgden een gelijkaardig parcours, waarbij ze allebei al op jonge leeftijd bij een circusatelier waren aangesloten en verschillende circusdisciplines ontdekten. In 2008 ontmoetten ze elkaar op de professionele circusopleiding ‘Codarts Rotterdam Circus arts’ waar ze vier jaar later afstudeerden. In 2012 creëerden ze de voorstelling ‘Ex Aequo’ met behulp van de Nederlandse subsidie van het Fonds podiumkunsten. Hiermee speelden ze meer dan 200 keer in  onder andere België, Nederland, Engeland, Frankrijk, Duitsland, Denemarken, Luxemburg, Zwitserland en Letland.

In ‘As heavy as it goes’ onderzoekt Circus Katoen de verschillende aspecten van fysieke arbeid. Met het gewicht van 18 zware zakken als startmateriaal zoeken ze naar een manier om hun circusbeoefening te herdefiniëren. ‘As heavy as it goes’ is een compositie van organiseren en verstoren, dragen en laten vallen, maar vooral het vinden van speelsheid tijdens het opzoeken van fysieke limieten.

Gewicht was altijd een sleutelelement in de circustraining van Circus Katoen, werkend met de evenwichtigheid van hun lichamen. Met dit project willen zij zich op een buitensporige manier in dit element verdiepen, met de zakken als uitdaging.

‘As Heavy as it goes’ ging in première op Festival PerplX 2017. Met deze voorstelling is Circus Katoen Laureaat van CircusNext 2015/2016. CircusNext is een Europees platform voor jong opkomend talent.  

Door en met: Willem Balduyck en Sophie van der Vuurst de Vries
Artistieke Coach: Geert Belpaeme
Fysieke ondersteuning: Kitt Johnson
Artistiek ondersteuning: Sebastian Kahn
Licht ontwerp: Kris Van Oudenhove
Techniek: Rinus Samyn en Kris Van Oudenhove