MUZIEK

Isbells

In concert

Het was ergens in 2008. Wanneer de nacht viel, kwamen binnen de slaapkamermuren van Gaëtan Vandewoude de eerste songs van Isbells tot leven. Hij werkte aan kleine maar dappere vechters: sobere, breekbare folksongs uit de gewichtsklasse van Nick Drake en Bon Iver die vanuit zijn kamer aan een wereldreis begonnen.

Van de soundtracks van Grey’s Anatomy of Hawaii Five-O tot een wereldwijde televisiecampagne van Trivago: het succes (86 miljoen Spotify streams) van singles ‘As Long As It Takes’, ‘Reunite’, ‘Elation’ en ‘Dreamer’ oversteeg niet alleen de landsgrenzen, maar ook de verwachtingen van Gaëtan Vandewoude. “Ik ben in een rollercoaster beland, en 9 jaar later zit ik hier nog steeds”, blikt de pen van Isbells terug op zijn wonderjaren.

In zijn thuisland België kampeerde de honingzoete melancholie van zijn debuutalbum Isbells (2009) en Stoalin’ (2012) wekenlang in de ether. Met ‘Looking for the Beauty in the World’ doorbrak Isbells de stilte in 2018. “I’m not ready to give up”, klinkt Gaëten Vandewoude strijdvol. Op 1 maart 2019 bracht hij zijn langverwachte vijfde album ‘Sosei’ uit. Isbells heeft zijn eindbestemming nog lang niet bereikt.