te gast DANS

Untitled #1 (An attempt to create meaning in a space that could go completely dark)

Astrid De Haes, Abel Ghekiere & Eli Verkeyn

Wat met verdriet dat niet kan vloeien, verdriet dat wacht op ontploffing? Vijf dansers en vijf muzikanten gaan in dialoog in een poging ruimte te creëren voor verdriet, elkaar daarin te vinden en weer te verliezen.

Abel Ghekiere raakte kwijt en vond – een schelle klarinet, een krassende cello, ver gitaargefluister, als kerven van verlies. In het naar buiten brengen en het opleggen aan anderen, resoneren de klanken van zijn pijn in een wereld waarin het verlorene zelf niet teruggevonden kan worden.

Astrid De Haes voelde de noten binnenkomen en keert het hartenleed binnenstebuiten. Vijf dansers brengen de waanzin tot de rand van de troost. In de knoop met het verlies en het tot uitbarsting komen wordt het verdriet fysiek. In het wegglippen houden ze de betekenis vast, in de disharmonie en het ongemak zoeken ze samenspel.

Untitled 1 (An attempt to create meaning in a space that could go completely dark) is een poging om te dansen met de verstikking en troost van verdriet. Een poging ook, om voor de eerste maal deze jonge makers samen te brengen, in een samenspel van muziek, dans, kostuum en scenografie. Lichamen worden een knoop emoties, instrumenten en dansers converseren samen in valse noten. Eli Verkeyn ontwierp kostuums vertrekkend van het kleurenpalet van Belgisch kunstenaar Joris Ghekiere, als een negatief van een werkelijkheid die er niet is. De intensiteit verandert in een nooit beslechte zoektocht tussen spanning en balans.

Zo wil deze voorstelling van het podium tussen de stoelen glijden, in de mensen kruipen en daar in hun eigen emoties weerkaatsen. De individuele ervaring staat voorop, maar is onvermijdelijk gedeeld. Er zijn geen opgelegde emoties, verhalen, associaties. De zoektocht van de muziek wordt de zoektocht van de voorstelling: ‘Voel wat u wil voelen. Ik leg enkel ongemak op.’


Abel Ghekiere is opgeleid als klassieke gitarist aan de muziekschool en kwam via Ruben Machtelinckx terecht bij jazz en klassieke muziek. Hij schrijft vanuit pure intuïtie. Met cello, klarinet, gitaar, saxofoon en fieldrecordings zoekt hij een samenspel van verdriet. Zijn debuut ‘Voor het verdwijnt, en daarna’ verschijnt binnenkort bij Rotkat Records.

Astrid De Haes bewoog zich in haar studie Autonome Vormgeving aan het KASK doorheen verschillende mediums. Uiteindelijk komt ze steeds opnieuw bij het lichaam terecht. In Amsterdam verdiepte ze zich in dans aan de School voor Nieuwe Dans Ontwikkeling. Onder toezicht van Alain Platel creëerde ze in dialoog met Ghekieres muziek een voorstelling met vijf professionele dansers, die elk hun eigen verhaal meebrengen.

Eli Verkeyn studeerde Kostuumontwerp aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Ze wordt geïnspireerd door materialen die ze vindt in haar omgeving,  die ze uit hun context haalt om vervolgens een nieuwe vorm en betekenis te geven. Een kostuum is voor haar een draagbaar kunstwerk dat pas door een lichaam in beweging wordt gezet en zo een verhaal of betekenis krijgt.

Regie en productie: Astrid De Haes 
Ontwerp muziek: Abel Ghekiere
Kostuum: Eli Verkeyn
Scenografie & lichtdesign: Dauwke Fredrix & Sinan Poffyn
Dramaturgie: Jenne Van Daele
Dans: Margot Masquelier, Olivia Van De Peer, Ebe Meynckens, Aron Wouters & Zoë Demoustier
Muziek: Abel Ghekiere, Maarten Joosten, Tobias Volckaert, Ana Van Liedekerke & Orlan Ghekiere
Zakelijk leider: Sophie Tiersma
Coproductie: Joris Ghekiere Estate
Met de steun van Fameus, Stad Antwerpen, Sabam for Culture, WALPURGIS|deFENIKS.
Artistiek advies: Alain Platel
Dramaturgisch advies: David Weber-Krebs

 • VR 25/06/2021 - 20:00 UITVERKOCHT
 • Basis € 11
 • Organisatie - Astrid De Haes, Abel Ghekiere, Eli Verkeyn
 • Schouwburg
  Cultuurcentrum Zwaneberg
  Cultuurplein 1
  2220 Heist-op-den-Berg
 •