KLASSIEK

AFGELAST | Stijn Kolacny

Klassiek revisited

Muziek van een verstilde schoonheid

Stijn Kolacny is de dirigent van het bekende meisjeskoor Scala. Hij speelt echter ook al sinds zijn kinderjaren klassiek piano. Samen met zijn broer Steven maakte Stijn als duo ‘quatre mains’ verschillende internationaal bekroonde albums met muziek van o.a. Antonin Dvorak en Johannes Brahms.

In de voorstelling ‘Klassiek revisited’ speelt Stijn zelf piano. Hij laat zich op het podium vergezellen door vier strijkers en een extra toetsenist. De muziek wordt subtiel ondersteund door live elektronica, sfeervolle videoprojecties en een intieme lichtshow. Rode draad wordt gevormd door teksten van Stijn zelf, geredigeerd door journaliste Eva Berghmans (De Standaard) en geïllustreerd door Cindy Van Briel.

‘Klassiek revisited’ gaat op zoek naar de relevantie van klassieke muziek anno 2021. Komen aan bod: postklassieke herinterpretaties van bekende stukken, zoals ‘De vier jaargetijden’ van Vivaldi, hergecomponeerd door Max Richter. Of ‘The Chopin Project’: een nocturne van Frédéric Chopin met nieuw gecomponeerde, melancholische strijkerspartijen van Olafur Arnalds. Of de bekende suites voor cello van Johann Sebastian Bach, herwerkt door Peter Gregson.

Staan eveneens op het programma: dromerige pianomuziek van Leos Janácek en Philip Glass, en ook het bloedstollend mooie ‘Orphée’ van Jóhann Jóhansson.