MUZIEK

The Great Belgian Songbook

Een begeesterende trip door de nationale muziekgeschiedenis

Jo Hermans was er de jongste jaren steeds bij als er geschiedenis geschreven werd op Pukkelpop. In 2016 speelt hij mee met Hammondkoning André Brasseur. In 2018 voert Hermans de Kempenzonen uit Tielen aan die Willy Sommers naar grote hoogten stuwen. Prille dertiger Jo Hermans is a) een geweldig muzikant en b) een durver. Zijn trompet en bugel zijn te horen van Balthazar tot Raymond van het Groenewoud en van Clouseau tot DAAN.

De Kempenzoon is een supertalent van wie het beste aan het komen is. Hij is ook een man met een plan. Of met vele plannen tegelijkertijd. ‘The Great Belgian Songbook’ is het allermooiste. Het is een variant op het ‘Great American Songbook’, de fameuze collectie van Amerikaanse standards uit de dagen voor de opkomst van rock-’n-roll. Hermans bezegelt een aantal Belpoptoppers als nationaal erfgoed. Het zijn naoorlogse, bekende en minder bekende nummers met een verhaal en een bijzondere dynamiek. Klassiekers, vergeten schatten en verrassingen. De selectie gebeurde in overleg met Jan Delvaux (Belpop Bonanza).

De liedjes werden gedemonteerd en op een originele en verrassende manier weer in mekaar gepuzzeld. ‘La chanson des vieux amants’ van Jacques Brel krijgt de funk van Quincy Jones, ‘Martine’ van Louis Neefs swingt enkele versnellingen hoger en ‘Somebody that I used to know’ van Gotye wordt hedendaags klassiek. De uitvoering is bijzonder. Instrumentaal. Met bugel/trompet, drums, toetsen en cello. Gebracht door een zestiger, een veertiger en twee jonge dertigers. Marc Bonne (60) mocht op zijn veertiende al op tournee met Alain Chamfort. De jonge wonderdrummer werd een instituut met een indrukwekkende erelijst. Jean-François Assy (42) speelde cello bij Alain Bashung, Yann Tiersen en DAAN. Pianist David Thomaere (30) geldt als een Groot Talent. En ook: Belpopkenner Jan Delvaux zorgt voor de toelichting die Jo Hermans tussen de nummers brengt.

The Great Belgian Songbook is een begeesterende trip door de nationale muziekgeschiedenis. Met de swing van jazz en met de herkenbaarheid van pop. Gebracht met schwung, lef, enthousiasme en humor.

The Great Belgian Songbook is geen coverband. En ook geen didactische oefening. En al zeker geen gegoochel met notenbalken. Het is een concert dat mensen laat dansen en lachen. Dat ontroert en voor opwinding zorgt. Met de trompet van Jo Hermans als wegwijzer en geheim wapen. Denk aan het orkest van Kyteman. Of wat Miles Davis met ‘Time after time’ van Cindy Lauper deed.

“The Great Belgian Songbook is een stomend prestigeproject van Jo Hermans om duimen en vingers van af te likken. Daar kunnen ze zelfs over de grote plas enkel jaloers naar kijken.” - Het Nieuwsblad *****
“Glashelder, loepzuiver en zonder te verglijden in gratuit gekoketteer met noten loodst het Kempens antwoord op, welja, Miles Davis en Chet Baker dit kwartet door een verrassende setlist. Met songs van zowel Bobbejaan Schoepen en Adamo als Gabriel Rios en Angèle maakt The Great Belgian Songbook een op papier bovenmenselijk ogende spreidstand.” - Gazet van Antwerpen ****

“The Great Belgian Songbook is een schoonheidskuur voor Belgische evergreens en vergeten parels. Een concert dat verrast, vibreert en vervoert.” - Jan Delvaux

Bugel/trompet: Jo Hermans
Toetsen: David Thomaere
Cello: Jean-François Assy
Drums: Marc Bonne of Dré Pallemaerts