KLASSIEK

Les Muffatti

Concerto’s voor orgel en strijkers

Alhoewel er van J.S. Bach geen enkel orgelconcerto met orkestrale begeleiding werd overgeleverd, zijn er achttien cantates overgebleven waarbij Bach het orgel als solistisch instrument gebruikte in instrumentale sinfonia’s met orkest.

In 1725 zou Bach tijdens een orgelconcert in de Sophienkircke in Dresden zijn werken uitgevoerd hebben. Het is niet geheel duidelijk welke werken, maar het is het perfect mogelijk dat hij enkele van deze schitterende sinfonia’s heeft samengevoegd tot echte virtuoze orgelconcerto’s.

Dat is de uitdaging die Bart Jacobs, organist-titularis van de kathedraal van Brussel, aanging met Les Muffatti. Naast een groots preludium en fuga hoor je een aantal nooit gehoorde reconstructies van driedelige concerto’s voor orgel en strijkers van J. S. Bach.

De rijkelijke klankkleuren van het orgel, in combinatie met de voortreffelijke strijkers van Les Muffatti en de akoestiek van een kerk maken van iedere uitvoering een uniek gebeuren en brengen het Dresdenconcert van 1725 weer tot leven.

De cd ‘Concerto’s voor orgel en strijkers’ leverde intussen al heel wat internationale erkenning op, waaronder een glanzende en indrukwekkende Diapason d’or de l’année 2019 van het Franse tijdschrift Diapason.
Ook riep radio Klara de opname tot ‘Beste Belgische cd Klassiek’ uit. Uit het juryrapport: “… want deze uitvoeringen met een stijlvolle, expressieve en inventieve solist en een weelderig klinkend en levendig begeleidend ensemble, zijn gewoonweg onweerstaanbaar. Een bijzondere vermelding verdient ten slotte ook de ruimtelijke, sfeervolle opname.”

In 2012 werd Bart Jacobs benoemd tot organist-titularis van de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal in Brussel. Daarnaast is hij als organist ook verbonden aan de Onze-Lieve-Vrouw-en-Leodegariuskerk van Bornem. Als solist en basso continuo-speler concerteert hij in heel Europa en treedt op met gerenommeerde ensembles als Vox Luminis, Les Muffatti, Hathor consort, Il Gardellino, Psallentes, …