THEATER

SKaGeN

WatchApp #1

SKaGeN presenteert met ‘WatchApp #1’, een voyeuristische voorstelling die zich niet afspeelt op een fysieke scène maar op een virtueel podium via de alomtegenwoordige applicatie WhatsApp.

Dit project is een innovatieve manier om in deze bizarre tijden toneel te maken. De virtuele wereld neemt een steeds grotere rol in in het leven van ons allemaal. Het is in deze virtuele wereld dat de twee hoofdpersonages, Emmi en Leo, elkaar ontmoeten. En jij kan stiekem meekijken in hun WhatsApp-gesprek.

Twee mensen leren elkaar toevallig kennen via WhatsApp: Emmi probeert haar abonnement op het lifestyle magazine Skagen op te zeggen. Maar ze is dyslectisch, verwisselt twee getallen in het telefoonnummer van plaats, en komt zo terecht bij een zekere Leo. Deze toevallige kennismaking vindt plaats tijdens de coronaquarantaine in België. Jij bent getuige van de ontluikende vriendschap, misschien wel liefde, die zich ontwikkelt doorheen hun WhatsApp-conversaties. Maar de virtuele wereld is de echte niet…

Net zoals bij een toneelstuk is de tijd in deze nieuwe vorm van toneel een zeer belangrijke factor. Te pas en te onpas, vaak overdag, soms 's nachts, stuurt de één de ander een bericht. Jij kijkt stiekem mee.

Het werkt verslavend. Je kijkt steeds uit naar het volgende bericht, ook al blijf je soms op je honger zitten.

‘WatchApp #1’ is het eerste deel van een reeks social network-voorstellingen en is gebaseerd op de roman ‘Emmi & Leo’ van de Oostenrijkse auteur Daniel Glattauer. SKaGeN doet waar het goed in is, en bewerkt deze slimme, intimistische roman tot een subtiele, voyeuristische dialoog.

De voorstelling start op woensdag 13 mei 2020. Vier weken lang kan je Emmi en Leo volgen. Vier weken lang entertainment op alle mogelijke momenten van de dag. Let op: de plaatsen zijn beperkt, reserveer dus snel je tickets!

SKaGeN

Het avontuurlijke Antwerpse theatercollectief SKaGeN is niet vies van technische hoogstandjes. Hun voorstellingen ‘Hector Man’ en ‘La Merde’ (‘De Pest’) waren destijds live gemaakte films in een blue key-omgeving en technisch hun tijd ver vooruit. In ‘Zeestuk’ creëerden Clara van den Broek en Korneel Hamers een virtueel museum. Voor ‘Closer’ liet Mathijs F Scheepers zelfs een nieuwe app schrijven zodat de voorstelling vanop de smartphone live vanuit verschillende hoeken kon worden gevolgd.

Vandaag lanceert het gezelschap met ‘WatchApp #1’ een nieuwe vorm van theater, waarvoor het de mogelijkheden van WhatsApp opzoekt om haar publiek te bereiken in deze barre quarantainetijden.

Van: Mathijs F Scheepers en Korneel Hamers
Concept: Mathijs F Scheepers 
Tekst: Daniel Glattauer en Ulrike Zemme in een bewerking van Mathijs F Scheepers en Korneel Hamers
Productie: SKaGeN & De Studio
Zakelijke leiding & coördinatie: Korneel Hamers
Software-ontwikkeling  & technische bijstand: OWOW - the Omnipresent World of Wizkids
Spreiding: Thassos & Laurent Langlois
Met dank aan: Thomas Sessler Verlag, Wien
Met de steun van: De Vlaamse Gemeenschap & De Studio

 • WO 13/05/2020 - 10:00 VERKOOP GESLOTEN
 • WO 20/05/2020 - 10:00 VERKOOP GESLOTEN
 • WO 27/05/2020 - 10:00 KOOP TICKETS
 • Basis € 12,50
 • Cultuurcentrum Zwaneberg
  Cultuurplein 1
  2220 Heist-op-den-Berg
 • Om deel te kunnen nemen moet je beschikken over een smartphone en Whatsapp. Je ontvangt alle praktische info op maandag 11 mei.

  Met het kopen van een ticket voor de voorstelling 'WatchApp #1', sta je toe dat SKaGeN je telefoonnummer toevoegt aan een WhatsApp-groep en je voorstellingsgerelateerde berichten stuurt. Het gezelschap respecteert de GDPR-regels en gaat omzichtig om met je gegevens. Na de voorstelling worden je gegevens verwijderd uit hun bestanden.

 • 04/05/2020 -  De Standaard
  Samen alleen in het coronatheater Klik hier voor de aankondiging
 • 04/05/2020 -  Gazet van Antwerpen
  Drama op je smartphone Klik hier voor het artikel
 • 04/05/2020 -  Het Laatste Nieuws
  Acteur Mathijs Scheepers brengt nieuwe voorstelling... via WhatsApp Klik hier voor het artikel
 •