te gast HUMOR/THEATER

AFGELAST | Tinka Huroram

Bimdek

Sinds 2015 vormen Tine Embrechts, Karlijn Sileghem, Hugo Matthysen, Ronny Mosuse & Aram Van Ballaert deeltijds een theatergezelschap, dat ze in de wandelgangen Tinka Huroram noemen, kwestie van het voldoende ingewikkeld te houden.

Sindsdien maakten ze twee voorstellingen, telkens op tekst en flink wat muziek van Hugo Matthysen. Als je uitstekende zangeressen en topmuzikanten in huis hebt, dan mag er al eens een lied worden aangeheven. Intussen staat het derde stuk in de steigers, met de fraaie werktitel ‘Bimdek’!

Een vrouw die aan life-coaching doet, heeft vernomen dat bimdek een oplossing biedt voor allerlei problemen. Op het internet is daar niets over te vinden, en dat beschouwt ze als een goed teken: bimdek heeft dus iets met geheime wijsheid te maken.

Is het een apparaat, een voedingssupplement, een ademhalingstechniek of een geheime tempel in de buurt van Ninove? De life-coach en haar cliënte gaan dapper op zoek naar het antwoord. Mét zang en dans uiteraard. Of is het misschien gewoon een Keltische strijdkreet?

Tussendoor vernemen we veel interessants, bijvoorbeeld dat mensen met een gesloten karakter er goed aan doen om gesloten lettergrepen als open lettergrepen uit te spreken (‘zuulen we een leeker koofietje besteelen?’), voor mensen met een gesloten karakter geldt het omgekeerde (‘’Uitstekkend idéh! En een herlijke perrentaart met kannel en abrikozzenglazur darbijh?’).

Het wordt een tamelijk lange (anderhalf uur) zoektocht, waarbij onder andere geesten van overledenen worden opgeroepen, die dan ruzie beginnen te maken over een incident op een kerstfeest in 1955. Dat helpt de zaak natuurlijk niet vooruit. Maar de makers van ‘Bimdek’ zullen vast een flinke katharsis voorzien. ‘Bimdek’ is een stuk voor liefhebbers van doordachte kolder, zinvolle onzin en kronkelende beschouwingen waarbij je denkt: “hé, dat slaat eigenlijk wél ergens op!”

 • DI 16/02/2021 - 20:00 AFGELAST Tickets en info vanaf 20 juni via CC Zwaneberg
 • Basis € 30
 • Organisatie - Live Comedy
 • Schouwburg
  Cultuurcentrum Zwaneberg
  Cultuurplein 1
  2220 Heist-op-den-Berg
 •