KLASSIEK

Flemish Chamber Philharmonic o.l.v Herman Engels

Romantische muziek in de natuur

Natuur is een inspiratiebron geweest voor componisten uit bijna alle muziekperioden. Zij beschreven in de muziek o.a. seizoenen, rivieren, landstreken, bloemen en bergen.

Muziek is een abstracte taal. Door middel van muziek kan men nagenoeg alle emoties en belevenissen uitdrukken.

Uitdrukken wat er zich in de natuur afspeelt doet Alexander Borodin in zijn symfonisch gedicht ‘In de Steppen van Midden-Azië’ en ook Verdi in het ballet ‘De Vier Seizoenen/Quattro Stagioni’ in zijn opera ‘I Vespri Siciliani’. Men denkt meestal aan ‘De Vier Seizoenen’ van Vivaldi, maar ook andere componisten hebben dit onderwerp behandeld. Deze balletmuziek ‘Quattro Stagioni’ vertegenwoordigt de typische romantische operastijl van Verdi.

De ‘Moldau’ (Tsjechisch: Vltava) van Bedrich Smetana uit zijn symfonisch gedicht ‘Ma Vlast/Mijn Vaderland’ beschrijft de prachtige rivier de Moldau die door Praag loopt en die uitmondt in de Elbe. In een verhaal van kleine bron naar majestueuze stroom evoceert de componist het leven op en aan de oevers van deze rivier.

Jong talent op het podium: twee jonge kunstenaars die het adembenemende ‘Dubbelconcerto voor viool en cello’ van Johannes Brahms vertolken. Een jonge violiste (17 jaar) Alexandra Cooreman van Belgisch-Poolse afkomst en een jonge Poolse cellist (eveneens 17 jaar) Krzystof Michalski spelen deze prachtige compositie.

 • DO 11/03/2021 - 20:00 KOOP TICKETS
 • 2 uur
 • Basis € 21
  Vriendenprijs € 18,50
  VTK € 5
 • Organisatie - CC Zwaneberg i.s.m. vzw Papageno & Lionsclub Zuiderkempen
 • Schouwburg
  Cultuurcentrum Zwaneberg
  Cultuurplein 1
  2220 Heist-op-den-Berg
 • Dit concert staat onder Hoge Bescherming van de ambassade van Polen in België.

 •