expo EXPO

Milenko Divjak en Sandra Driljeux

Zoektocht naar kleur

Milenko en Sandra werken samen aan het project ‘Zoektocht naar kleur’.
 
De geschiedenis van de fotografie is gekenmerkt door de oorspronkelijk beschikbare monochroom en zwart-wit processen, waarbij de fotograaf een obstakel moest overwinnen om de ‘kleurenwereld’ om te zetten naar een treffende ‘zwart-wit’ wereld op fotopapier. Vrij snel werd een fototaal ontwikkeld waarbij de fotograaf met behulp van de technische mogelijkheden van de camera, samen met de mogelijkheden van de ‘doka’, de juiste kleurtonen kon ‘verschuiven’ naar een scala aan grijswaarden om kleur uit te drukken. We leven vandaag de dag in een tijd waarin het probleem van kleur in de fotografie niet meer speelt. Digitale fotografie is snel, precies en makkelijk verder te verwerken via talloze verwerkingsprogramma’s. We kunnen de wereld vastleggen zoals we die als fotograaf zien. Stilletjes beginnen we te vergeten wat de kracht van 150 jaar zwart-witfotografie betekent: miljoenen foto’s, een complete visuele zwart-wit bibliotheek in een eigen fototaal. Een zwart-wit taal die er in slaagt kleur uit te drukken. Hoe zagen de kleuren die model stonden voor deze zwart-witfoto’s er uit? Wat is de mogelijke kleur die het beeld had, moest het de kans gekregen hebben ontwikkeld te worden in de hedendaagse digitale doka?
 
Milenko en Sandra willen in hun dialoog met elkaar als fotograaf enerzijds en graficus-schilder anderzijds, elkaars ideeën over beeld vergelijken en tegen elkaar uitspelen. Deze tentoonstelling gaat over hun zoektocht, de dialoog tussen zwartwitte manier van fotografisch denken en het toevoegen, ‘reconstrueren’ van kleur door een onderzoekende aanpak van verschillende oude technieken vanuit hun kijk als hedendaags fotograaf. Hun zoektocht naar een geschikt medium dat beide expressies kan uiten leidde hen als startpunt terug naar een aantal oude ijzer-, zilver-, koper- en chroomtechnieken als cyanotypie, Van Dyck Brown, cuprotypie, gomdruk, casëinedruk, zoutdruk, albumine... om hun monochrome natuur te beheersen en het gebruik te herondekken. In sommige gevallen geeft deze zoektocht een ware terugblik naar het verleden.
Hun inspanningen om de technieken her uit te vinden, op nieuwe manieren te combineren met elkaar, verder en dieper te experimenteren geven hen nieuwe mogelijkheden om de ‘echte’ wereld, elk op hun eigen manier, achter hun monochrome natuur te tonen. 
 • VR 12/11/2021 tot DI 07/12/2021
 • Vrij toegankelijk tijdens de openingsuren van het gebouw.
 • Toegang gratis
 • Traphal
  Cultuurcentrum Zwaneberg
  Cultuurplein 1
  2220 Heist-op-den-Berg
 •