schoolvoorstelling FILM

AFGELAST | I am Greta

Engels & Zweeds gesproken, Nederlands ondertiteld

4e, 5e, 6e en 7e jaar

In januari 2019 begonnen Belgische scholieren op donderdag te spijbelen. In plaats van naar school, trokken ze naar Brussel om actie te voeren voor het milieu. De eerste week waren er 3.000 scholieren, enkele weken later gaven minstens 35.000 ‘klimaatspijbelaars’ gehoor aan de oproep van de Zweedse Greta Thunberg.
Vroeger was ze een verlegen meisje met Asperger dat gepest werd op school. Intussen is ze het boegbeeld van de wereldwijde Youth for climate beweging, gesteund door massaal veel jongeren, maar evenzeer verketterd en vervloekt door sommige wereldleiders.

Een nogal serieus uitziende 15-jarige scholier zit elke dag, moederziel alleen en tegen de wens in van haar ouders, voor het Zweedse parlement. Ze staakt van school om de klimaat-crisis op de agenda van de politiek te krijgen. Zonder enig succes. Maar in de loop van deze weken sluiten andere leerlingen zich bij haar aan en worden haar video’s meer en meer gedeeld.

Drie jaar eerder. Greta raakt in een diepe depressie na het zien van een film op school over hongerige ijsberen, orkanen en droogte. Ze stopt met eten en praten en wordt heel erg ziek. Pas als ze bedenkt dat ze er ook iets aan kan gaan doen, krijgt ze weer levensmoed. Met het groeien van haar actie, bloeit ze op en terwijl de wereld om haar heen ontploft en haar ouders soms staan te stuiteren van de zenuwen lijkt zij juist te ontspannen. Wat volgt is een werkelijk ongelofelijk verhaal, die haar huiveringwekkende climax vindt in de zeiltocht die haar naar de VN-conferentie in New York moet brengen.

'I am Greta' is een prachtige en bijzonder roerende fim over klimaat-activist Greta Thunberg. Een zeer persoonlijke documentaire waarin de Zweedse filmmaker Nathan Grossman, met instemming van haar ouders, Greta Thunberg van zeer nabij volgt tijdens ontmoetingen met wereldleiders, protestbijeenkomsten en thuis bij haar familie. Hij heeft haar vanaf dag één gevolgd bij haar acties en maakte een gevoelig, intiem portret van het onzekere meisje dat ze was en van de onverzettelijke 17-jarige milieuactiviste die ze is geworden. Een indrukwekkend, intiem en buitengewoon verhaal waar volharding, tragiek, levensgeluk en inspiratie op een manier samenkomen, zoals je zelden zag.

Regie: Nathan Grossman
Acteurs: Greta Thunberg
Zweden - 2020