schoolvoorstelling THEATER

fABULEUS

Ik ben geen racist

5e, 6e en 7e jaar

Braam, een erg gewone 17-jarige jongen van het platteland, wordt in de stad op straat neergestoken. Omdat de dader Mahmoed Baylan heet, springen de media en de politiek op het verhaal. Nog voor hij het goed en wel beseft, wordt Braam meegesleept in de plannen van een anti-islampartij.
In deze ‘extreem’ actuele voorstelling over polarisering, verrechtsing en manipulatie van jongeren probeert Braam de gebeurtenissen te reconstrueren die van hem op één jaar tijd de meest gezochte crimineel van het land hebben gemaakt.

“De wereldverbeterende capaciteiten van het theater zijn niet gigantisch. Maar dergelijke voorstellingen kunnen wél jonge ogen en monden openen en tot ontluisterende en revelerende (klas)gesprekken leiden.” (Els Van Steenberghe, Knack)

‘Ik ben geen racist’ is een geactualiseerde versie van de oorspronkelijke fABULEUS-voorstelling¬ uit 2010. De roman van Per Nilsson uit 2006 werd toen door Ruth Mellaerts bewerkt tot een beklijvende theatermonoloog¬ en Braam Verreth speelde de voorstelling tussen 2010 en 2013 maar liefst 120 keer in heel Vlaanderen. Nu dus opnieuw op het repertoire vanwege urgent.
Braam Verreth was als jongere actief betrokken bij vele fABULEUSproducties en na 2013 ook te zien in o.a. Under The Influence van Ontroerend Goed, Wardje van Le Mal du Siècle en Uberich van Michai Geyzen en Laika. Het grote publiek kent hem vooral als Franky in Thuis en Simon in Familie.

Voorbereidende workshop:
Een gewone jongen raakt toevallig verzeild in een partij die fel anti-islam is. Tot alles compleet uit de hand loop. Een spannend verhaal over de multiculturele samenleving, over het spel van de macht en de grenzen van vrije meningsuiting, maar ook over onszelf.
Een omkadering waar we op een actieve maar integere manier aan de slag gaan rond het thema racisme. We gaan het gesprek aan met elkaar, dialogen worden gevoerd maar ook kijk je af en toe naar jezelf. Altijd op een respectvolle manier. Word jij wel eens geconfronteerd met racisme? Wat is voor jou vrijheid van meningsuiting? En kan dat soms te ver gaan?

De voorbereiding gaat door voor de voorstelling op school. Praktische afspraken worden in juni 2021 gemaakt.
Doelgroep: 5e, 6e en 7e jaar, max. 25 leerlingen
Duur: 1 lesuur
Locatie: in de klas

Spel: Braam Verreth
Regie: Dirk De Lathauwer
Tekst: Ruth Mellaerts, naar de gelijknamige roman van Per Nilsson 
Licht: Pol Verwilt 
Productie: fABULEUS 
Met de steun van de stad Leuven en de Vlaamse Gemeenschap