Auteur, spreker, docent en adviseur Pieter Boussemaere vertelt uit zijn jongste boek
Lijkt de klimaatverandering een ver-van-je-bed show, een wereldprobleem waar je zelf weinig vat op hebt? Of zit je er wel mee in, maar weet je niet goed wat je zelf kunt ondernemen? Mogelijk doe je al vanalles. Alleen, helpt het ook echt?
Want over klimaatoplossingen circuleren de wildste verhalen. Zo hameren sommigen vooral op consuminderen. Anderen focussen uitsluitend op technologische redmiddelen. Nog anderen beweren dat gelijk welke actie nutteloos is. En wat met veel gestelde vragen als: is elektrisch rijden, kernenergie of houtverbranding nu goed of slecht voor het klimaat? En hoe breng je de klimaatkwestie ter sprake zonder meteen weggezet te worden als ‘groene’?
Tien klimaatacties die werken vertrekt van de naakte feiten. Vrij van ideologisch of politiek getouwtrek krijg je tien persoonlijke acties die wetenschappelijk onderbouwd zijn en echt werken.
Pieter Boussemaere is auteur en docent klimaat & wereldgeschiedenis aan de Vives Hogeschool in Brugge. Hij is al jaren een veelgevraagd spreker en fungeert geregeld als adviseur (o.m. voor Europese Commissie omtrent klimaateducatie). In 2018 verscheen zijn recentste boek ‘Tien klimaatacties die werken’ (Standaard Uitgeverij, 2018). Daarin vertrekt hij van de naakte feiten. Vrij van ideologisch of politiek getouwtrek biedt hij tien individuele acties die wetenschappelijk onderbouwd zijn en echt werken.
Hij schreef eerder al ‘Eerste hulp bij klimaatverwarring’. Waarom de opwarming van de aarde veel meer is dan een milieuprobleem (Davidsfonds, 2015). Daarin geeft hij een overzicht van de klimaatomstandigheden in heden, verleden en toekomst, met als rode draad het verhaal achter de ontdekking van het probleem, de controverse errond en de duizelingwekkende belangen waarin het verstrikt raakte.
In 2016 publiceerde hij de opmerkelijke resultaten van een enquête die peilde naar de klimaatkennis van Vlaamse leerkrachten in opleiding. In 2019 schreef hij mee aan het ‘A net-zero greenhouse gas emissions Belgium 2050‘-rapport dat de contouren uittekent richting een koolstofarm België.
In 2012, tot slot, verscheen van zijn hand ‘De langste reis’. Op zoek naar het ontstaan van de mens (Davidsfonds, 2012).