KLASSIEK

Symfonieorkest Vlaanderen

Haydn / Mozart

Johannes Moser speelt Haydn

Op 26 november 2021 stond het concert ‘Brahms / Dvořák’ van Symfonieorkest Vlaanderen op het programma in onze Schouwburg. In het orkest zijn er echter een paar leden positief getest op covid-19, waardoor de bezetting iets kleiner is dan normaal.

In samenspraak met Symfonieorkest Vlaanderen hebben wij beslist om het concert te laten doorgaan, maar met een gewijzigd programma met een iets kleinere bezetting dan nodig was voor het programma ‘Brahms / Dvořák’. De overige muzikanten zijn immers niet in contact geweest met de besmette orkestleden, of hebben reeds een negatief testresultaat gekregen.

Het programma ziet er als volgt uit:

E. Grieg - Holberg Suite, Sarabande (voor cello ensemble)

J. Haydn - Celloconcerto in C

W. A. Mozart - Symfonie nr. 29 in A, KV 201

Belangrijk is dat topcellist Johannes Moser nog steeds van de partij is, maar nu het Celloconcerto van Haydn voor zijn rekening zal nemen. Ook dirigent José Luis Gomez heeft morgenavond nog steeds de leiding over het orkest.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De Duits-Canadese topcellist Johannes Moser liet eerder al horen tot wat een grandioze dialoog hij het orkest verleiden kan. We zien hem dan ook maar wat graag terug. En al zeker met een episch meesterwerk als Dvořáks celloconcerto. Het concerto koppelt romantische heroïek aan diep verlangen, stuiterende energie aan knagend heimwee. En bovenop dat alles weerklinkt, in Mosers eigen woorden, “een overdaad aan liefde.” De ouverture van Dvořáks landgenoot Martinů bruist dan weer van neobarokke vitaliteit. Fris, ritmisch en onweerstaanbaar. Met dirigent José Luis Gomez nodigt het orkest een avontuurlijke, nieuwe bondgenoot uit. Brahms’ ‘Derde Symfonie’, met haar ingehouden spanning, grootse akkoorden en duizelingwekkend gevoel van eenheid, wordt onder zijn leiding een zinderende rit vol helder samenspel.

 

Dirigent: José Luis Gómez
Cello: Johannes Moser