THEATER

Toneelhuis/tibaldus

Operette

Hedendaags theater met de vormtaal van een operette

De lichtzinnige Baron Firulet en Graaf Agenor willen beiden Albertinette veroveren. Dit doen ze door haar te overladen met de meest verfijnde kleding. Maar heimelijk droomt de in wonderlijke en afschuwelijke kleren gevangen Albertinette van naaktheid. Ondertussen infiltreren revolutionairen aan het hof. Ze willen de heersende mode, de Vorm, onttronen tijdens het komende koninklijke bal. Wantrouw uw kleren! Bevraag uw kostuum!

Gombrowicz stelt in ‘Operette’ de geschiedenis van de 20ste eeuw voor als een reeks kostuumwissels. Daar plaats hij de mens tegenover die zich uit dit dialectisch proces wil terugtrekken om ‘naakt’ te kunnen zijn.

Na ‘Yvonne, Prinses van Bourgondië’ en ‘Het Huwelijk’ ensceneert tibaldus nu deze frivole ‘Operette’, hun derde Gombrowicz voorstelling. Een voorstelling waarin filosofie en geschiedenis op soepele wijze worden verweven met de hartstocht en heilige domheid van de operette.

"Aan het eind van de avond staat er een stralend ploeg acteurs die met hun spelplezier het publiek heeft aangestoken en meegevoerd in een cocon van warm gezang en aangedikte moppen. Al is het een cocon met verraderlijk veel onderliggende betekenis." - Els Van Steenberghe in Knack Focus ****

Tekst: Witold Gombrowicz
Spel: Marjan De Schutter, Dounia Mahammed, Ferre Marnef, Hendrik Van Doorn, Lieselotte De Keyzer, Hans Mortelmans, Simon De Winne, Sander De Winne, Lieven Gouwy
Concept: Simon De Winne, Hans Mortelmans, Timeau De Keyser
Regie: Timeau De Keyser 
Zangleiding: Sander De Winne, Lieven Gouwy
Productie: Toneelhuis / P.U.L.S.