CIRCUS/SPEKTAKEL/MUZIEK/KINDEREN
Vanaf 6 jaar

Post uit Hessdalen

Man strikes back

Een muzikale circusvoorstelling van mens en robot voor mens en robot.

Vijf driehoeken, één jongleur. Botsballen stuiteren lange banen tussen hen in. De dansende ballen maken een choreografie van lijnen, hun gebots creëert het ritme. De muzikant aan de zijlijn treedt in dialoog met zijn drums. Samen maken ze één grote muzikale compositie: de jongleur, de muzikant en de botsballen. De perfectie van de uitvoering hangt zowel af van de precisie en de kracht van de jongleur als van de reactiesnelheid van de drummer. Iedereen is nodig om het geheel tot een goed einde te brengen, maar evengoed kan iedereen het laten mislukken.

Maar wat als de driehoeken in beweging komen en hun eigen plaats op de scène gaan bepalen? Ze nemen nieuwe posities in, waardoor de jongleerpatronen en de muzikale harmonieën veranderen. Zo ontwikkelt een nieuwe machtsverhouding tussen de driehoekige robots, de jongleur en de muzikant. Wie stuurt wie? Wie heeft wie nodig? Hoe eigenzinniger de robots zich gaan gedragen, hoe meer de jongleur op de machine gaat lijken.

Net zoals in de festivalhit ‘PAKMAN’ vormt muzikant Frederik Meulyzer ook nu het perfecte muzikale klankbord voor jongleur Stijn Grupping, Ine Van Baelen regisseert opnieuw. Dit topteam wordt verder bijgestaan door choreograaf Ugo Dehaes en professor in robotica Edwin Dertien. Samen maken ze een spannende, futuristische en muzikale performance die onze omgang met en onwetendheid over robots en artificiële intelligentie verzinnebeeldt.

‘Man Strikes Back’ is een muzikale circusvoorstelling van mens en robot voor mens en robot vanaf 6 jaar.

De Tsjechische schrijver Karel Čapek introduceert in 1920 voor het eerst de term ‘robot’ in zijn theatertekst R.U.R. (Rossum’s Universele Robots). Post uit Hessdalen brengt 100 jaar later Man Strikes Back, een muzikale jongleer-performance die op zoek gaat naar de symbiose tussen mens en robot.
 

"Wat begint als licht verteerbaar spierballengerol voor jong en oud, ontvouwt zich tot een entertainende én ontroerende multimediale timelapse van de strijd tussen mens en technologie. (…) verfrissend is Post uit Hessdalens performance “door mens en robot, voor mens en robot vanaf 6 jaar” absoluut." (Jacoba Waumans – UUR KULTUUR)

Over Post uit Hessdalen

Post uit Hessdalen is een gezelschap voor eigenzinnig muziektheater. Cinema­tograaf/­circus­artiest Stijn Grupping en theatermaker Ine Van Baelen vormen de artistieke kern, maar bij elke nieuwe creatie betrekken ze ook andere artiesten.

In dit wisselend collectief verband creëert Post uit Hessdalen hybride podiumcreaties­ waarin verschillende artistieke disciplines – theater, video, beeldende kunst, circus – samenkomen in een vernieuwende scènetaal. Het gezelschap gaat in elke creatie de confrontatie aan met (live) muziek en/of sound­scapes en wil verbanden zichtbaar maken tussen onze zintuigen, ons begripsvermogen en ons handelen.

Creatie: Stijn Grupping, Frederik Meulyzer en Ine Van Baelen
Performance & live muziek: Stijn Grupping en Frederik Meulyzer
Choreografie: Ugo Dehaes
Robotica: Edwin Dertien, Teun van der Molen, Nick van Lange, Gertjan Biasino en Ugo Dehaes
Licht: Lucas Van Haesbroeck
Kostuums: Sarah Demoen
Zakelijke leiding: Klein Verzet
Coproductie: MiramirO, Tweetakt, C-mine en Theater op de Markt
Met de steun van de Vlaamse overheid en de stad Antwerpen
Dank u aan hetpaleis, Zonzo Compagnie