DANS

Eastman / Sidi Larbi Cherkaoui

3S

Wellicht hebben we nog nooit zoveel tijd met onszelf doorgebracht. Ongetwijfeld zijn we al decennia lang niet meer zo standvastig geweest, zo gebonden aan onze directe omgeving.

In 2013 benadrukte Sidi Larbi Cherkaoui verschillende schakeringen van het paar als dyade, als een essentiële eenheid van het leven, in 4D, zijn suite van duetten. Nu, met ‘3S’, richt hij zijn blik op het afgezonderde individu: eenzaam en toch onvermijdelijk verbonden met de wereld, aan de eigenheid en universaliteit van de habitats die ons voeden, in gevaar brengen en definiëren. In ‘3S’ werkt Cherkaoui met drie vertrouwde dansers: Nicola Leahey, Kazutomi “Tsuki” Kozuki en Jean Michel Sinisterra Munoz, die voorheen danste bij GöteborgsOperans Danskompani, waar hij deel uitmaakte van Icon.

Alle drie trekken ze onzichtbare lijnen tussen de landen waar ze vandaan komen - respectievelijk Australië, Japan en Colombia - en vormen zo een gigantische driehoek over de hele planeet, waarvan de hoeken ver uit elkaar liggen, maar waarvan de medianen ons allemaal raken. En dat geldt ook voor de thema’s die ze in hun solo’s behandelen. Nicola Leahey uit zich via de krachtige teksten van de overleden dichteres Alice Eather, die spreekt over de doelgerichte wandaden van multinationals in oeroude bossen, een erfenis van de koloniale onderdrukking van Aboriginals. Kazutomi Kozuki roept zowel individuele als collectieve trauma's op over een nucleaire ramp, over de schade die het aanricht aan mens en land, over de zichtbare en onzichtbare wonden die niet genezen. Jean Michel Sinisterra Munoz toont weerspiegelingen van de guerrillaoorlog in Colombia - waarbij de allerjongsten als strijders ingezet werden - in het geweld van de burgeroorlog in Syrië.

Zangeressen Ghalia Benali, Patrizia Bovi en Tsubasa Hori voegen zich bij de dansers om een stem te geven aan de diepte van menselijke eenzaamheid en verdriet, maar ook om het te doorbreken. De beelden van filmmaakster Sabine Groenewegen fungeren als portalen die elementen uit de buitenwereld naar het podium overbrengen, of andersom?

Afstanden vervagen en vreemden worden verwant, want zoals Cherkaoui zegt, in navolging van Warsan Shire: “When the planet is in pain, we are in pain."

Karthika Naïr

 

Concept en regie: Sidi Larbi Cherkaoui
Choreografie: Sidi Larbi Cherkaoui
Bewegend beeld: Sabine Groenewegen
Muziekcompositie en arrangementen: Ghalia Benali, Patrizia Bovi, SidiLarbi Cherkaoui, Karsten Fundal, Tsubasa Hori
Geluidsontwerp bewegend beeld: Sabine Groenewegen
Dans: Kazutomi "Tsuki" Kozuki, Nicola Leahey, Jean Michel Sinisterra Munoz
Live music: Ghalia Benali, Patrizia Bovi, Tsubasa Hori, Kazutomi "Tsuki" Kozuki
Live videobeelden: Shawn Fitzgerald Ahern
Dramaturgie: Timmy De Laet
Tekst: Ryūnosuke Akutagawa, Arwa Damon (CNN), Alice  Eather
Lichtontwerp: Krispijn Schuyesmans
Kostuums: Veerle Van den Wouwer
Toneelmeester: Patrick "Sharp" Vanderhaegen
Technici: Wouter de Groot, Maxime Guislain, Elric Reinartz, Krispijn Schuyesmans
Productie: Eastman
In opdracht van: TorinoDanza Festival, Teatro Stabile di Torino-Teatro Nazionale
Copyright video: © GREENPEACE, © SONUMA-RTBF archiefbeelden
Met dank aan: Karthika Naïr, Katrina  Channells, AnnaSato, Michael  Eather, Noni  Eather, Grace  Eather, Darius Devas (Zijnde Films), Akihide Oishi (Iwakubi  Onidaiko), Rintaro Murayama (Iwakubi  Onidaiko)
Met de steun van de BNP Paribas Foundation, de Vlaamse Regering en het Tax Shelter-programma van de Belgische Federale  Overheid

Eastman is in residentie bij deSingel International Kunstcampus, Antwerpen.

 • DO 31/03/2022 - 20:00 KOOP TICKETS
 • Basis € 29,50
  Vriend € 26
  VTK € 5,9
 • Schouwburg
  Cultuurcentrum Zwaneberg
  Cultuurplein 1
  2220 Heist-op-den-Berg
 • TIP Inleiding om 19.15 uur door Katarina Verstockt

 •