DANS

Eastman / Sidi Larbi Cherkaoui

3S

Wellicht hebben we nog nooit zoveel tijd met onszelf doorgebracht. Ongetwijfeld zijn we al decennia lang niet meer zo standvastig geweest, zo gebonden aan onze directe omgeving.

In 2013 benadrukte Sidi Larbi Cherkaoui verschillende schakeringen van het paar als dyade, als een essentiële eenheid van het leven, in 4D, zijn suite van duetten. Nu, met ‘3S’, richt hij zijn blik op het afgezonderde individu: eenzaam en toch onvermijdelijk verbonden met de wereld, aan de eigenheid en universaliteit van de habitats die ons voeden, in gevaar brengen en definiëren. In ‘3S’ werkt Cherkaoui met drie vertrouwde dansers: Nicola Leahey, Kazutomi “Tsuki” Kozuki en Jean Michel Sinisterra Munoz, die voorheen danste bij GöteborgsOperans Danskompani, waar hij deel uitmaakte van Icon.

Alle drie trekken ze onzichtbare lijnen tussen de landen waar ze vandaan komen - respectievelijk Australië, Japan en Colombia - en vormen zo een gigantische driehoek over de hele planeet, waarvan de hoeken ver uit elkaar liggen, maar waarvan de medianen ons allemaal raken. En dat geldt ook voor de thema’s die ze in hun solo’s behandelen. Nicola Leahey uit zich via de krachtige teksten van de overleden dichteres Alice Eather, die spreekt over de doelgerichte wandaden van multinationals in oeroude bossen, een erfenis van de koloniale onderdrukking van Aboriginals. Kazutomi Kozuki roept zowel individuele als collectieve trauma's op over een nucleaire ramp, over de schade die het aanricht aan mens en land, over de zichtbare en onzichtbare wonden die niet genezen. Jean Michel Sinisterra Munoz toont weerspiegelingen van de guerrillaoorlog in Colombia - waarbij de allerjongsten als strijders ingezet werden - in het geweld van de burgeroorlog in Syrië.

Zangeressen Ghalia Benali, Patrizia Bovi en Tsubasa Hori voegen zich bij de dansers om een stem te geven aan de diepte van menselijke eenzaamheid en verdriet, maar ook om het te doorbreken. De beelden van filmmaakster Sabine Groenewegen fungeren als portalen die elementen uit de buitenwereld naar het podium overbrengen, of andersom?

Afstanden vervagen en vreemden worden verwant, want zoals Cherkaoui zegt, in navolging van Warsan Shire: “When the planet is in pain, we are in pain."

Karthika Naïr

 

Concept en regie: Sidi Larbi Cherkaoui
Choreografie: Sidi Larbi Cherkaoui

Moving image: Sabine Groenewegen

Muziekcompositie en arrangementen: Ghalia Benali, Patrizia Bovi, Sidi Larbi Cherkaoui, Karsten Fundal, Tsubasa Hori 

Geluidsontwerp moving image: Sabine Groenewegen

Dans: Kazutomi “Tsuki” Kozuki, Christina Guieb, Jean Michel Sinisterra Munoz

Live muziek: Ghalia Benali, Patrizia Bovi, Tsubasa Hori, Kazutomi “Tsuki” Kozuki

Live video: Shawn Fitzgerald Ahern

Dramaturgie: Timmy De Laet

Tekst: Ryūnosuke Akutagawa, Arwa Damon (CNN), Alice Eather

Lichtontwerp: Krispijn Schuyesmans

Kostuums: Veerle Van den Wouwer

Techniek: Andries Van Gulck, Maxime Guislain, Elric Reinartz, Janneke Hertoghs

Kleedster: Saar Winters

Productie / tour manager: Alessandra Oliveira, Gert Van Overloop, Lars Boot

Artistieke planning: Tanja Vrancken

Technische productie: Manu Van Heuckelom 

Productie: Eastman
In opdracht van: TorinoDanza Festival, Teatro Stabile di Torino-Teatro Nazionale

Video copyright: © GREENPEACE & © SONUMA-RTBF archive images
 

Met dank aan Karthika Naïr, Katrina Channells, Anna Sato, Michael Eather, Noni Eather, Grace Eather, Darius Devas (Being Films), Akihide Oishi (Iwakubi Onidaiko), Rintaro Murayama (Iwakubi Onidaiko)

Met de steun van de Fondation BNP Paribas, de Vlaamse Overheid en de Tax Shelter maatregel van de Belgische Federale Overheid.
 

Eastman is in residentie bij deSingel International Kunstcampus, Antwerpen.

 
 • DI 17/05/2022 - 20:00 KOOP TICKETS
 • 1 uur
 • Basis € 29,50
  Vriend € 26
  VTK € 5,9
 • Schouwburg
  Cultuurcentrum Zwaneberg
  Cultuurplein 1
  2220 Heist-op-den-Berg
 • TIP Inleiding om 19.15 uur door Sylvie Huysman

 •