WOORD

Delphine Lecompte, Piet De Praitere, Joke Van Caesbroeck en Tim Foncke

Moedig achterwaarts

'Moedig achterwaarts' moet de beste literaire avond worden sinds Harry Mulisch café hield in zijn neus. (‘De toiletten zijn in de andere vleugel.’)

'Moedig achterwaarts' is een collectief dat het literair equivalent van de superband is, met vier schrijvers die zodanig gepokt en gemazeld zijn dat apothekers tubes Inotyol naar hen toe gooien.

Als op één tafel baldadige gedichten van Delphine Lecompte, absurde verhalen van Piet De Praitere, tragikomische verhalen van Joke Van Caesbroeck en ontregelende romanfragmenten en brieven van Tim Foncke liggen, dan kan de uitvinder van de tafel, Jean-Didier Dutable, op zijn twee oren dood zijn. En die tafel zou zomaar eens in de schouwburg van ’t Schaliken kunnen staan. Er zal gevaar heersen, er zullen duivels ontbonden worden, maar er zal geen nood zijn: dijen zullen bekletst worden van het lachen en er is Inotyol voor iedereen!

Delphine Lecompte werd beroemd dankzij het tv-programma 'De slimste mens ter wereld'. Ze tilt haar poëzie met elke nieuwe bundel naar een hoger niveau. De negende bundel van Delphine Lecompte heet 'Vrolijke Verwoesting'. In deze productie vertoeft ze in een fantastisch universum met talloze wonderbaarlijke figuren zoals de bedeesde zeepzieder en de analfabete jongenshoer.

Piet De Praitere raakte redelijk wereldberoemd als Etienne met het open verhemelte en als Dikke Gilbert de la Tourette. Hij werkte samen met Kamagurka en was te zien en te horen op Studio Brussel, Radio 1, Canvas, VT4, 2BE en de VPRO en kaapte de hoofdrol weg in Bevergem. Hij schrijft in Humo en heeft ondertussen twee boeken uit. Het is best vermoeiend om Piet De Praitere te zijn en het meest recente, ik ben Piet en ik heet Pierre.

Joke Van Caesbroeck schrijft korte en lange stukken voor De Standaard. Ze bekijkt de wereld anders.

Tim Foncke is schrijver, was stand-upcomedian, werkte mee aan Superstaar van Gunter Lamoot, toerde met Brusselmans. Zijn vileine brievenboeken zorgden al voor heel wat ophef.