WOORD

Stefaan Van Brabandt

Het voordeel van de twijfel: hoe filosofie je leven kan veranderen

Is tegenslag altijd slecht? Hoe verstandig is het om uw hele identiteit te laten afhangen van uw status? Zouden we met zijn allen niet beter wat minder werken? Mogen we dieren eten? Zit romantiek liefde in de weg? Waarom moeten we zorg dragen voor elkaar en de planeet? Heeft het zin om geluk na te streven?

Filosoof en theatermaker Stefaan Van Brabandt bewijst in deze lezing dat het gedachtegoed uit de filosofie nog steeds actueel, relevant en bevrijdend is. De denkbeelden van de grote filosofen kunnen ons vandaag nog steeds verrijken, inspireren en verbeteren.

Stefaan Van Brabandt schetst de betekenis en het belang van de twijfel als creatieve en constructieve kracht. In zijn lezing wordt feestelijk getwijfeld aan de vanzelfsprekendheid van bepaalde ingesleten, vaststaande denkbeelden die ons persoonlijk en maatschappelijk leven vormgeven.

Stefaan Van Brabandt maakte enkele jaren geleden voor Canvas de achtdelige filosofische documentairereeks 'Het voordeel van de twijfel' en schreef het gelijknamige boek. Zowel het boek als de tv-reeks kenden grote belangstelling en appreciatie van een breed publiek. Hij is ook auteur van de succesvolle theatermonologen 'Socrates' en 'Marx'.