THEATER/DANS/WOORD

AFGELAST | Mohamed Toukabri

The Upside Down Man

De Tunesische Mohamed Toukabri combineert ballet met breakdance in 'The Upside Down Man (The Son of the Road)'. En dat is geen wonder: De jongen die als dertienjarige in de straten van Tunis bekend stond als de beste headspinner van de stad (artiestennaam: Benny!), zagen we later dansen in voorstellingen van de allergrootste choreografen van de wereld. Toukabri werkt namelijk al geruime tijd samen met kunstenaars als Anne Teresa De Keersmaeker, Sidi Larbi Cherkaoui, Grace Ellen Barkey en Jan Lauwers. In deze dansvoorstelling beweegt Mohamed Toukabri heen en weer tussen verleden en heden, tussen twee landen, twee culturen en twee tradities, tussen kunstdisciplines en danstalen.

In zijn autobiografische solo 'The Upside Down Man (The Son of the Road)' gebruikt hij zijn persoonlijke verhaal en liefde voor dansen als een middel om te spreken over identiteitsgevoel en perceptie in onze samenleving. Hij geeft zijn publiek een inkijk in zijn verwesterde moslimachtergrond in Tunis en het wereldburgerschap dat Europese hedendaagse dans hem biedt. Via een constant spel tussen dans, video, tekst en geluid heeft hij het over thema’s als identiteit, shock, verandering en de eeuwige ontdekkingskracht.

“In The Upside Down Man heb ik gekozen voor het autobiografische omdat ik geïnteresseerd ben in wat uniek en persoonlijk is, in het feit dat niemand anders mijn  verhaal kan vertellen, omdat niemand anders de wereld door mijn ogen ziet. Net omwille van die uniciteit heeft elk mens zijn plek in de wereld. Terwijl we vaak geneigd zijn om te veralgemenen, labels te plakken of voor kant-en-klare pakketjes te  gaan, wil ik tonen dat ik niet één verhaal ben: ik ben vele verhalen.” - Mohamed Toukabri