FILM
Vanaf 16 jaar

The Mauritanian

Jodie Foster vertolkt een geëngageerde advocate die een onschuldige man verdedigt die jarenlang door de Amerikaanse overheid gevangen werd gehouden in Guantánamo Bay.

In de nasleep van 9/11 wordt Mohamedou Ould Slahi gearresteerd. De Amerikaanse regering zet hem - zonder enige vorm van rechtspraak - vast in Guantánamo Bay. Net wanneer hij alle hoop lijkt op te geven, vindt hij een bondgenoot in de gedreven en idealistische advocate Nancy Hollander. Voor het grote publiek is de verdediging van een 9/11 terreurverdachte opnemen een misdaad op zich. Maar Hollander laat zich niet uit het lood slaan en brengt samen met militaire aanklager Stuart Couch schokkende zaken aan het licht.

Het waargebeurde verhaal van Mohamedou Ould Slahi werd gepubliceerd in zijn boek 'Guantánamo Diary'. Tot op de dag van vandaag is de omstreden gevangenis nog niet gesloten. Reden genoeg voor grote namen als Jodie Foster en Benedict Cumberbatch om zich achter de verfilming van het boek te scharen. Maar ondanks de voortreffelijke acteerprestaties van deze gevestigde namen is het toch vooral acteur Tahar Rahim die met de meeste lof gaat lopen. Hij brengt een menselijkheid in het personage van Slahi waardoor de film niemand onberoerd laat.

Nederlands ondertiteld, Engels gesproken.
Genre: Drama
Regie: Kevin Macdonald
Acteurs: Tahar Rahim, Nouhe Hamady Bari, Saadna Hamoud, e.a.