expo EXPO

Hans Versmissen

Door het lint

Met 'Door het lint' verenigt Hans Versmissen zijn passies voor de documentaire fotografie en de fiets.

Hans is een buitenmens. Zijn vader leerde hem als kind de wonderlijke schoonheid van de natuur kennen en die verwondering begon Hans als jonge tiener op zwart-wit film vast te leggen. Met een vader en een grote broer die hadden gekoerst was de fiets nooit veraf, maar de aantrekkingskracht van de camera en de magie van de donkere kamer waren sterker. Fotografie was een passie.

Als jonge twintiger leerde Hans het métier als assistent fotograaf en spendeerde het geld dat hij verdiende in de fotozaak waar hij werkte meteen weer aan film, fotopapier en chemicaliën. Niet veel later kocht hij zijn eerste koersfiets. Fietsen werd een passie.

Met de opkomst van de digitale fotografie zag Hans de sector veranderen. Veel professionele klanten van de fotozaak waar hij werkte moesten andere inkomsten zoeken en ook Hans zocht andere wegen. Op zijn dertigste keerde hij terug naar de schoolbanken om goed twee jaar later met grote onderscheiding als Industrieel Ingenieur af te studeren. Het leverde hem een beurs op waarmee hij naar Zwitserland trok. Een nieuwe loopbaan was gestart en Hans trok met zijn fiets de bergen in.

Terug in België werkte Hans als project manager in de luchtvaart sector, behaalde zijn MBA en was actief als bedrijfsadviseur. Al die tijd bleef de fotografie prominent aanwezig en trok hij er vaak op uit met zijn camera, zijn fiets of beide. Sinds eind 2018 combineert Hans innovatieprojecten voor bedrijven met copywriting en fotografie.

'Door het lint' is een documentair fotoproject waarin Hans de essentie vat van bikepacking. Hij volgt randonneurs die ’s ochtends om vier uur vertrekken voor ritten van 400 kilometer en ’s middags Orval drinken in plaats van isotone drankjes. Of mannen die op vrijdagavond hun fiets bepakken om pas zondagavond laat, vuil en helemaal uitgewrongen weer thuis te komen. Hij spendeert uren op een berg in Andorra om mannen te fotograferen die van Biarritz naar Perpignan en terug racen. Of dichter bij huis, dames en heren die op zaterdagavond in Virton vertrekken voor een ritje door de nacht richting Oostende.

'Door het lint' gaat over fietsen als ontspanning en fietsen als ontsnapping, soms om te winnen maar meestal enkel om de ervaring en het glas bier. Hans is geboeid door de menselijke psyche en verstaat zelf als fietser wat het fietsen met zijn geportretteerden doet.

Bikepacking zit enorm in de lift. Steeds meer mensen voelen zich ertoe aangetrokken. Het is enerzijds een vlucht uit een gecontroleerde wereld, een verlangen naar vrijheid en prestatie. Anderzijds is het een eenvoudige manier om zich goed te voelen, lichaam en geest te trainen en vrienden te maken. Bikepacking is even weg zijn, of even terug zijn …

Om sterke beelden te creëren werkt Hans vaak “embedded”. Hij maakt dan zelf deel uit van het peloton dat hij fotografeert. Vanop de fiets komt hij letterlijk dichter bij zijn onderwerp, komt hij dieper in de actie en kan hij de sprekende details zoals een zweetdruppel vastleggen. Die shots zijn complementair aan de beelden die hij maakt vanachter het denkbeeldige lint.

'Door het lint' is een ode aan de fiets. Geluk kan je niet kopen maar een fiets komt heel dicht in de buurt.

 • VR 11/03/2022 tot DI 29/03/2022
 • Vrij toegankelijk tijdens de openingsuren van het gebouw.
 • Toegang gratis
 • Traphal
  Cultuurcentrum Zwaneberg
  Cultuurplein 1
  2220 Heist-op-den-Berg
 •