FILM
Vanaf 6 jaar

Gunda

Gunda is een zeug die op een idyllische boerderij in Noorwegen twaalf biggen grootbrengt. De kijker volgt haar terwijl ze haar biggen krijgt, hen verzorgt, opvoedt, uitfoetert als ze te lang klieren en een achterblijver weer liefdevol naar de groep duwt. Het is meeslepend om te zien hoe de biggen opgroeien, hun omgeving onderzoeken en steeds volwassener worden.

In het mooiste zwart-wit gefilmd, met alleen de geluiden van de dieren zelf en hun omgeving, worden Gunda en haar biggen, wat koeien en een eenbenige kip liefdevol en glorieus in beeld gebracht; extreem vertederend en hartverscheurend tegelijkertijd. Het zwart-wit geeft het gras, de bloemen, de kippen en de varkens een diepte en intensiteit die je nog meer laten opgaan in alle belevenissen en ontdekkingen.

Via een erg succesvolle festivalcarrière groeide 'Gunda' al snel uit tot een wereldwijde lieveling van zowel pers, publiek, als filmmakers. Alfonso Cuaron, Gus Van Sant, Pawel Pawlikowski, Lynne Ramsay en Paul Thomas Anderson zijn slechts enkele van de vele topregisseurs die de bijzondere kwaliteiten van de film al met lofbetuigingen overladen hebben. Joaquin Phoenix was dermate onder de indruk toen hij de film zag, dat hij aan boord kwam als executive producer.

Pers:
"Gunda is puur en vertederend, een schouwspel dat verwondering wekt." ★★★★ - De Standaard
"Het zowel bedwelmende en bevreemdende als cerebrale en manipulatieve Gunda is hoe dan ook een delicatesse voor elke cinefiel." ★★★★ - Focus Knack
"Victor Kossakovsky’s natuurdocumentaire Gunda is onbeschrijflijk mooi." ★★★★★ - de Volkskrant
"Een instant klassieker. Een mijlpaal in de emancipatie van het dier tot volwaardig filmpersonage." - de Filmkrant
"Een film die zowel inhoudelijk als artistiek sterk van de gebaande paden afwijkt." ★★★★ - Cinemagazine
"Gunda toont het leven zoals het is, in al zijn poëtische banaliteit." ★★★ - De Morgen
"Een schitterend pleidooi voor dierenrechten." ★★★1/2 - Humo
"A cinematic triumph of porcine poetry." ★★★★★ - Roger Ebert

Zonder woorden 
Regie: Viktor Kosakovskiy