FILM

The Villagers

Kunstfilm van Rinus Van de Velde

Na twee jaar voorbereiding presenteerde Rinus Van de Velde bij Tim Van Laere Gallery afgelopen september zijn eerste grootschalig filmproject: ‘The Villagers’, een 40 minuten durende film die deel uitmaakte van een totaalinstallatie waarbij de toeschouwer zich letterlijk in het universum van de kunstenaar kon begeven.

Dat Van de Velde de stap naar film maakte, lijkt voor wie zijn oeuvre volgde logisch: zijn bekende houtskooltekeningen lijken vaak op filmische scènes (of zelfs filmstills), en die sfeer wordt nog versterkt door het gebruik van tekstflarden, die aan ondertitels doen denken.


In ‘The Villagers’ volgen we – in een aaneenschakeling van losse fragmenten – de levens van een reeks personages die in een klein dorpje leven. Een belangrijke rol in de film is weggelegd voor de zeventien levensgrote sets waarin alles plaatsvindt, en waaraan Van de Velde twee jaar werkte: van de telefoon op het bureau tot het plakje cake in een café, elk detail is gemaakt van karton en legt zo het fictieve, gemaakte en onechte van het medium film bloot.

Alle personages worden vertolkt door Rinus Van de Velde zelf, zijn assistenten en vrienden, geen van allen professioneel opgeleide acteurs. Ook dat benadrukt nog eens de spanning tussen fictie en realiteit, en zorgt ervoor dat we als toeschouwer weinig houvast hebben.

Hoewel alles in ‘The Villagers’ vertrouwd voelt, is het tegelijkertijd allemaal duidelijk geworteld in nep, kopie en namaak.

Regie: Rinus Van de Velde

 • DI 10/05/2022 - 19:30 KOOP TICKETS
 • 40 min.
 • Basis € 6
  Vriend € 5,50
  VTK € 1,20
  (Online reserveren = 1 € korting)

  Combiticket film + lezing € 10
 • Schouwburg
  Cultuurcentrum Zwaneberg
  Cultuurplein 1
  2220 Heist-op-den-Berg
 • Na de film, om 20.30 uur, geeft Rinus Van de Velde toelichting bij zijn werk, atelier en film. Voor deze lezing heeft u een apart ticket nodig. U kan natuurlijk ook het goedkoper combiticket nemen voor film + lezing.

 •