FILM

Bobonneke valt in de radijzen

Live documentaire gebaseerd op het gelijknamige boek

In 1930 koopt de Antwerpse pasteibakker Maurice Lefèvre een camera waarmee hij het familieleven begint te filmen. In hetzelfde jaar opent zijn ijssalon aan de De Keyserlei en bezoekt de familie Lefèvre de Wereldtentoonstelling in Antwerpen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gaat de familie schuilen voor de vliegende bommen in Heist-op-den-Berg. In diezelfde periode gaat de camera over van vader op zoon. Vijf generaties verschijnen in beeld.

Erik Martens ontmoet de Lefèvres lang na hun overlijden in de catacomben van de filmarchieven waar de (o)verleden tijd vereeuwigd wordt. Films van de familie openen de deur naar andere films die zelden of nooit vertoond worden. De kijker duikt in de tijd en herbeleeft grote en kleine geschiedenissen vanop de eerste rij. We bezoeken het voor- en naoorlogse katholieke Vlaanderen, we zien nieuwe technologieën en consumptiepatronen opkomen die de wereld veranderen.

'Bobonneke valt in de radijzen', het boek van filmkenner Erik Martens, gaat over de eerste home movies in Antwerpen. Met de filmpjes van de familie Lefèvre, die starten in 1930, zien we het dagelijkse leven verschijnen van vijf generaties in Antwerpen.