FILM/KINDEREN
Vanaf 9 jaar

Pinocchio

Italiaanse familiefilm vanaf 9 jaar

Wanneer houtsnijder Geppetto uit een blok hout een pop maakt gebeurt er iets magisch. De brutale pop begint te praten en kan lopen, rennen en eten zoals elke kleine jongen. Gepetto noemt hem Pinocchio en voedt hem op als zijn eigen zoon. Maar Pinocchio vindt het lastig om braaf te zijn. Hij is snel afgeleid en tuimelt van het ene ongeluk in het andere terwijl hij wordt misleid, gekidnapt en achterna gezeten door bandieten in een wereld vol fantasierijke wezens. Van de buik van een gigantische vis, tot speelgoedland en het veld der wonderen. Zijn trouwe vriendin de fee probeert hem te laten inzien dat zijn grote droom, een echte jongen worden, alleen uit kan komen als Pinocchio zijn gedrag verandert.

In deze nieuwe vertelling van het klassieke sprookje keert regisseur Matteo Garrone terug naar het klassieke kinderboek van Carlo Collodi uit 1883. Met deze baanbrekende liveaction verfilming creëert hij een fantasiewereld van mysterie en verwondering, vol stralende, grappige en ontroerende momenten. Een maffe fabel, soms sinister en donker, dan weer sprookjesachtig en vederlicht. Niet voor kleine kinderen, deze donkere verfilming van Matteo Garrone ('Gomorrah', 'Reality'). Gefilmd op prachtige Italiaanse locaties creëert Garrone een bijzondere wereld, enerzijds doordrongen met mysterie en magie, anderzijds vol authenticiteit en een naturalisme dat de kijker onderdompelt in het armoedige 19de eeuwse platteland. Oscarwinnaar Roberto Benigni ('La vita è bella') is het debacle van toen hij in de huid kroop van de jongen met de houten neus ondertussen vergeven. Als Geppetto slaagt hij erin zijn typerende tragikomische mimiek terug aan te vullen met oprechte emotie. Een bijzondere film waarbij de speciale effecten en kostumering ware pareltjes zijn.

Pers:
"Aan Pinokkio's avonturen valt van alles te beleven voor zowel jong als oud." ★★★★ - de Volkskrant
"Garrone [brengt] een ode aan het oorspronkelijke werk. Een geslaagd samengaan van realisme en fantasie in klassiek ogende stijl, geworteld in het straatarme Italiaanse dorpsleven van de negentiende eeuw." - de Filmkrant
"Matteo Garrone schuift Disney aan de kant met zijn verfilming van Pinocchio." ★★★ - Focus Knack

Nederlands ondertiteld, Italiaans gesproken.
Regie: Matteo Garrone
Acteurs: Roberto Benigni, Federico Ielapi, Rocco Papaleo