MUZIEK/FILM

We Two - La Banda Italiana

Italiaanse muziekdocu & concert

Een antipasto met panoramisch uitzicht op de ziel van een streek.

Na zijn veel geprezen ‘Mamma Irma’ in 2014 pakt regisseur Remo Perrotti nu uit met een docu die inzoomt op de ziel van Italiaanse muzikanten in de Limburgse mijnstreek. Al vanaf de vroegste migratiejaren was er bij de duizenden Italianen een onweerstaanbare drang om te musiceren. In de mijncités wemelde het van de leraars gitaar en accordeon. Er waren de lokale zingende beroemdheden zoals Antonio Magistro, het balorkest The Drifters en Vincenzo Petrelli. Petrelli moet één van de eerste migranten zijn geweest die op de televisie kwam. Om dan toch maar verder te werken in de mijn, de poederfabriek of den DAF. Arbeiders uit noodzaak, maar artiesten in hart en nieren! 

In ‘We Two - La Banda Italiana’ volgt Remo Perrotti het spoor van het fascinerende duo Arturo Bellini & Rocco Di Turi die sinds 1993 de formatie We Two vormen. Voorheen braken ze potten als het immens populaire Unity. Duizenden optredens later zijn ze nog steeds op de baan ... Ze behoren niet tot wat men de Belgische scene of mainstreammuziek kan noemen. Daarvoor zijn ze veel te veel Italiaan gebleven, veel te volks. Originaliteit moet vaak inboeten voor het echte vakmanschap. Ze coveren meer dan ze creëren. Muziek moet amuseren. Eh basta! Hun gitaarsolo's stralen één groot verlangen uit: het originele doen verbleken!
Rocco di Turi is trouwens oom en leermeester van de geadoreerde dEUS-gitarist Mauro Pawlowski en vader van Alessio, drummer van de rockband The Sore Losers. Bloed kruipt waar het niet gaan kan.
Rocco (afkomstig van de Zolderse Lindemanbuurt) en zijn maat Arturo Bellini (van Meulenberg) leven als kleine zelfstandige artiesten van en voor hun muziek. Wie deze mannen enkele weken volgt, doorploetert een chaotisch Italiaans spoor dat deze gasten ongegeneerd achterlaten.

Verwacht je aan een energieke film die dicht op de huid zit van personages die geen blad voor de mond nemen.

Na de film, die doorgaat in de Schouwburg, brengt We Two (Arturo Bellini en Rocco Di Turi) in de Blauwe zaal live een resem Italiaanse klassiekers. Het duo wordt aangevuld met enkele gastmuzikanten van formaat: (ex)-dEUS-gitarist Mauro Pawlowski (neef van Rocco), Alessio Di Turi (drummer van de rockband The Sore Losers en zoon van Rocco) en Luigi Catalano.

Nederlands ondertiteld, Italiaans en Nederlands gesproken.
Genre: Muziekdocumentaire, concert
Regie: Remo Perrotti
Acteurs: Arturo Bellini, Rocco Di Turi e.a.

Inleiding + film: om 19 uur in Schouwburg
korte pauze
Concert: om 20 à 20.15 uur in de Blauwe zaal (met tafeltjes + stoelen)