FILM
Vanaf 12 jaar

Donbass

Benefietvertoning voor Oekraïne

Solidariteitsactie 12-12: CC Zwaneberg schenkt de opbrengst van deze extra filmvertoning integraal aan 12-12, het Belgisch Consortium voor noodhulpsituaties. Zij zamelen geld in om humanitaire operaties in Oekraïne en de buurlanden te financieren. 
Kan je er niet bij zijn, maar wil je toch steunen: koop dan een steunkaart.

In 2018 maakte regisseur Sergei Loznitsa 'Donbass', over de onrust in het oosten van Oekraïne. Een groot deel van de huidige Russische invasie gaat momenteel door in de regio waar de film van Loznitsa zich afspeelt, en net als in de film is de burgerbevolking nu het grootste slachtoffer.

Het Donetsbekken, in het oosten van Oekraïne, wordt bezet door meerdere criminele bendes die in oorlog zijn met het leger, concurrerende bendes en de Russische troepen. Grote overvallen komen regelmatig voor en er heerst een milieu van angst, bedrog, haat en geweld. De maatschappij valt uiteen en het kan niet anders of de oorlog bereikt stilaan zijn hoogtepunt.

Wanneer oorlog vrede wordt genoemd, propaganda tot waarheid wordt gebombardeerd en haat tot liefde wordt verheven, dan begint het leven op de dood te lijken. Regisseur Sergei Loznitsa geeft een 'praktische handleiding' voor het overleven in zo'n hel. In dit geval heeft die hel een specifieke naam: het Oost-Oekraïense Donbass, waar criminele bendes, het lokale leger en Russische troepen elkaar bevechten op straat. Overal heerst angst, woede en argwaan, maar wat is echt en wat is fake news? Verontrustende gebeurtenissen tonen een maatschappij in verval, een wereld waarin oorlog vrede wordt genoemd, propaganda tot waarheid wordt gebombardeerd en haat tot liefde wordt verheven.

In 'Donbass' toont Sergei Loznitsa de dagelijkse chaos van de oorlog in de grensstreek tussen beide landen. Willekeur, corruptie en fake news regeren, de films is opgebouwd als een serie wrang humoristische impressies. Loznitsa liet zich daarbij inspireren door YouTube-filmpjes die ter plekke geschoten zijn. In de film herschept hij, met acteurs en inwoners van de regio, die filmpjes om te tonen dat de waarheid vaak wonderlijker is dan fictie. Het resultaat is een absurdistisch en schokkend portret van een gebied dat langzaam ontdaan wordt van alle menselijkheid. Loznitsa: ‘Het is een conflict tussen de wens om terug te keren naar de Sovjet-Unie en het verlangen om onderdeel te zijn van Europa.’

Het prijswinnende 'Donbass' toont ons vol gitzwarte humor een maatschappij in verval, terwijl absurde komedie gaandeweg omslaat in absurde tragedie.

‘Imagine Film Distribution’, de Belgische verdeler van deze film, biedt de vertoningsrechten kosteloos aan, zodat de opbrengst maximaal naar de noodhulp gaat. 

 

Nederlands ondertiteld, Russisch, Oekraïens & Engels gesproken.
Genre: Drama
Regie: Sergei Loznitsa 
Acteurs: Tamara Yatsenko, Liudmila Smorodina, Olesya Zhurakovskaya, Boris Kamorzin, Sergei Russkin
(Duitsland/Oekraïne/Frankrijk - 2018)