FILM
Vanaf 12 jaar

Belfast

Winnaar Oscar voor Beste Originele Scenario

Belfast, jaren ‘60. De negenjarige Buddy is een vrolijke jongen die gek is op films. Hij woont in een volkse arbeiderswijk met kleine steegjes waar iedereen elkaar kent en grootouders meestal inwonen. Zijn vader werkt in Engeland en is telkens twee weken per maand weg. Alles verandert wanneer de Troubles starten, een turbulente periode waarin de chaos en het geweld in Belfast steeds groter wordt en de vraag of het gezin Noord-Ierland moet verlaten zich onverbiddelijk opdringt.

Regisseur/acteur Kenneth Branagh heeft al heel wat Oscarnominaties achter zijn naam staan en vult het lijstje mooi aan met 'Belfast', zijn meest persoonlijke film tot nu toe. Geïnspireerd op zijn eigen kindertijd schreef en regisseerde Branagh een warme en aangrijpende film over de wonderjaren van een jongen in Noord-Ierland. De nostalgie wint het van de rauwheid in deze film waarin de liefde voor Belfast bijna tastbaar wordt. Met een topcast die alle registers opentrekt, de weelderige muziek van Van Morrison en de ontroerende tegenstelling tussen jongensachtige verwondering en bittere chaos was Belfast een Oscar-favoriet. 

Pers
"Het is razend knap dat Belfast weemoed en nostalgie weet te creëren naar een tijd en plek die voor de meeste kijkers niet in hun eigen verleden ligt." - ★★★½ Filmtotaal 
"A twinkly-eyed childhood memoir – and rigorously fashioned to be an Oscar frontrunner" - ★★★ Independent 
Het madeleinekoekje van Kenneth Branagh - ★★★½ Humo 
"Een beeldschone zwart-witfilm die zo levendig is dat hij voor zeven Oscars werd genomineerd." - ★★★★ Knack Focus

Nederlands ondertiteld, Engels gesproken.
Genre: Drama
Regie: Kenneth Branagh
Acteurs: Caitrona Balfe, Jamie Dornan, Judi Dench, Jude Hill e.a.
(Verenigd Koninkrijk - 2021)