schoolvoorstelling FILM

Ouistreham

Frans gesproken / Nederlands ondertiteld

3e, 4e, 5e, 6e en 7e jaar

De bekende schrijfster Marianne Winckler werkt aan een boek over precaire werkomstandigheden. Zonder haar ware identiteit prijs te geven, sluit ze zich daarom aan bij een schoonmaakploeg in de buurt van de Franse havenstad Caen. Ze ontmoet er collega’s die elke euro moeten omdraaien, en wordt er geconfronteerd met economische kwetsbaarheid en sociale onzichtbaarheid. Maar ze ontdekt er ook de kracht van wederzijdse solidariteit. 

De film is gebaseerd op de bestseller ‘Le Quai de Ouistreham’ van Florence Aubenas, waarin die geroemde auteur zich voordoet als werkzoekende en schoonmaakster wordt. Behalve Juliette Binoche en Hélène Lambert bestaat de cast bijna volledig uit niet-professionele actrices die hun eigen rollen spelen. Die authentieke acteerprestaties versterken de waarachtigheid van dit sociale drama. 

Op 17 oktober is het elk jaar de Werelddag van het verzet tegen Armoede. Een ideale film om rond dit thema te werken.

Pers

"Emmannuel Carrère weeft dankzij zijn visuele gave en het talent van Binoche een warme sociale kroniek." ★★★★ - Metro

"De slotscène van Ouistreham beklijft, (...) door de prestaties van Binoche, die zoals gewoonlijk uitblinkt in een subtiele kracht, en vooral van Lambert, een wervelwind van een ontdekking die deze film draagt." ★★★ - De Morgen

"De veelal niet-professionele actrices bieden Binoche uitstekend weerwerk." - De Tijd