schoolvoorstelling FILM

Un Monde

Frans gesproken / Nederlands ondertiteld

van 2e t.e.m. 7e jaar

Net als alle zesjarigen, zet Nora een grote stap wanneer ze naar het eerste leerjaar gaat. Maar op de speelplaats van haar nieuwe school ontdekt ze al snel dat haar grote broer Abel gepest wordt.  Ze wil hem helpen, maar haar broer wil absoluut dat ze zwijgt. Nora staat voor een verscheurende keuze die haar leven helemaal overhoop haalt.

 

Scenarist-regisseur Laura Wandel werkte zeven jaar aan haar kwetsbare debuutfilm over de grote en kleine drama’s op school.De Belgische inzending voor de Oscars van 2022 werd terecht opgenomen in de shortlist van 15 films. Een tedere en hartverscheurende filmervaring met acteerprestaties van uitzonderlijke naturel.

 

‘Un monde’ won de Ensor voor Beste Franstalige Belgische Film op het Filmfestival van Oostende in 2022.

 

Commentaar

Un Monde werd in Cannes niet alleen getrakteerd op een minutenlange staande ovatie, maar wist er ook de FIPRESCI Prijs in de wacht te slepen in de sectie Un Certain Regard, het onderdeel dat gedurfde films en jong talent in de schijnwerpers plaatst. Een ingehouden en toch overweldigende film die op unieke wijze de kwetsbaarheid, de hardheid én de veerkracht van kinderen portretteert en compromisloos voor het standpunt van Nora kiest. Deze eerste langspeler van de Belgische Laura Wandel -die eerder in Cannes en in Leuven stond met haar kortfilm Les corps étrangers- bewijst dat ze een naam is om in het oog te houden.

 

Nagesprek: Regisseur Laura Wandel gaat in gesprek over haar aangrijpende debuutfilm over pesten en treedt ook in detail over het maakproces.

Laura Wandel is een Belgische regisseur. ‘Un Monde’ is haar eerste langspeelfilm en gooide internationaal hoge ogen omwille van haar sterke visie als regisseur. In ‘Un Monde’ ziet het hoofdpersonage Nora hoe haar grote broer Abel op de speelplaats wordt gepest. Terwijl haar vader wil dat ze spreekt, wil haar broer dat ze zwijgt.

Laura Wandel is Franstalig. Het nagesprek verloopt dus in het Frans. We raden aan dat de moderator tweetalig is om de brug te kunnen slaan met de leerlingen in de zaal. Dit nagesprek is dus ideaal voor in de lessen Frans.

Het nagesprek gaat door na de film en wordt, omwille van de beschikbaarheid van de regisseuse, pas in het najaar 2022 definitief bevestigd.

Doelgroep: van 2e t.e.m. 7e jaar SO

Duur: min. 30 min. - max. 1 uur

Locatie: in CC Zwaneberg, onmiddellijk na de film

 • DI 14/02/2023 - 13:30 INSCHRIJVEN Datum kan ook worden bepaald in overleg met de school
 • 1 uur 12 min.
 • € 4,50 / leerling
  € 5 / leerling met nagesprek
 • Schouwburg
  Cultuurcentrum Zwaneberg
  Cultuurplein 1
  2220 Heist-op-den-Berg
 • Omkadering: lesmap / nagesprek / fiche Focus Franse Film

 • 17/10/2021 -  Concertnews
  Resencie Un Monde Website Concertnews
 • 20/10/2021 -  De Morgen
  ‘Un monde’: speelplaatsdrama met de intensiteit van een gevangenisthriller Website De Morgen
 • 24/11/2021 -  deVolkskrant
  In het fenomenale Un monde valt er geen seconde te ontsnappen aan de wrede wereld van de basisschool Website deVolkskrant
 • 19/10/2021 -  De Standaard
  Een film maken: dat is waarvoor ik opsta. Recensie De Standaard
 •