schoolvoorstelling DANS

Helder Seabra & Companhia Instável

Lowlands

5e, 6e en 7e jaar

De term ‘laagland’ verwijst naar een gebied dat dichtbij of onder de zeespiegel ligt, maar ook naar de theorie van Freud die de geest vergelijkt met een ijsberg: die drijft met een zevende van zijn volume, zijn enige zichtbare deel, boven water.

In deze hedendaagse dansvoorstelling duikt choreograaf Helder Seabra (Eastman) in het onderbewustzijn en begeleidt de artiesten en het publiek op een reis door de ‘wachtkamer van de geest’, waar gedachten blijven tot ze de aandacht van het bewustzijn weten te trekken. Oerinstincten (o.a. verlangens, angsten, wensen, geloof en angsten) en op afstand gehouden impulsen komen weer naar boven, niet langer vermomd door de maniertjes van volwassen aardigheidjes. De lichamelijkheid die met het onbewuste samenhangt wordt de hoofdfiguur, en zij neemt haar toevlucht tot het lichaam.

 

In een ontmoeting tussen mensen in een ‘lege ruimte’, kan de zoektocht naar een gemeenschappelijke essentie leiden tot een dieper begrip van ons dagelijks leven en onze persoonlijke en collectieve identiteit.

 

Door middel van een zeer fysieke en experimentele dans- en theateresthetiek, maakt men een tocht door de schaduwwereld van het bestaan, van innerlijke verhalen die zich ontvouwen voorbij taal en woorden. Waar de voorstelling start met een stille, poëtische scène barst ze na een tijdje los in opzwepende choreografieën.

 

Verplichte dansworkshop:   

Tijdens de voorbereidende dansworkshop duikt choreograaf Helder Seabra samen met de leerlingen in de dansstijl van ‘Lowlands’. Helder laat zien hoe de voorstelling tot stand kwam, hoe hij te werk gaat en gaat met de leerlingen ook actief aan de slag om hen zijn fysieke dansstijl te laten ervaren.  

De workshop gaat door voor de voorstelling op school, op een datum in overleg met de school. Praktische afspraken worden in juni 2022 gemaakt.

Doelgroep: 5e, 6e en 7e jaar, max. 25 leerlingen

Duur: 2 uren (120 min.)

Locatie: in de sporthal of danszaal of ruim, leeg lokaal op school met goede vloer (bij meerdere workshops in hetzelfde lokaal)

Concept, regie en choreografie: Helder Seabra

Assistent creatie en repetitor: Mafalda Deville

Gecreëerd en uitgevoerd: Afonso Cunha, Dinis Duarte, Joana Couto, Mário Araújo,

Mercedes Quijada, Pedro Matias en Sara Santervás

Stagiaires uitvoering: Gustavo Magalhães, Marta Cardoso

Compositie en muzikale interpretatie: Stijn Vanmarsenille

Technische leiding en lichtontwerp: Joaquim Madaíl

Decorontwerp: Israel Pimenta

Kostuumontwerp: Pedro Ribeiro

Assistentie kostuums: Maria Afonso Coelho

Productie: Instável - Centro Coreográfico

Hoofd productie: Rita Santos

Regie: Rita Tavares

Coproductie: Teatro Municipal do Porto

Ondersteuning: Erva Daninha, Lupralnorte, Azeite Tojeira e Plastiborracha Lda.

Instável wordt gesteund door de República Portuguesa - Cultura / Direção-Geral das Artes en door het programma ‘Bolsas para a formação Fundação GDA’