schoolvoorstelling FILM

Piepkuikens

Nederlands gesproken

3e en 4e leerjaar

Wanneer eendenkuikens uit het ei kruipen, gaan ze meteen op zoek naar hun moeder. Pech voor Cathy! Ze krijgt voor haar 10de verjaardag een eendenei cadeau, maar het is haar beste vriendin Margaux die door het kuiken als moeder wordt uitgekozen. Maar Margaux kan niet voor het diertje zorgen. Ze zit in een rolstoel, en bovendien willen haar ouders het schattige beestje niet in huis. Wat nu? Als niemand het kuiken wil verzorgen, dreigt het binnenkort in een blik kattenvoer te eindigen. Voor Cathy en Margaux betekent dit het begin van een groot avontuur: stiekem vertrekken ze op een tocht naar de riviermonding, waar ze het kuiken willen uitzetten bij zijn soortgenoten. Ondertussen zitten hun ongeruste ouders en zelfs de politie hen op de hielen…

 

De Franstalige filmer Olivier Ringer integreert in zijn film een metafoor om de verhouding tussen ouders en kinderen te schetsen. Met de boodschap dat zorg dragen voor je kroost niet volstaat. Het is essentieel om je ook in te leven in hun wereld, aan te voelen wat ze nodig hebben en tegemoet te komen aan hun wensen. Net zoals het verdienstelijke Een weekje weg is deze ook weer een tedere melancholische film met een hoge aaibaarheidsfactor (goede casting van het kuikentje).

 

Filmworkshop:

In ‘Piepkuikens’ gaan Cathy en Margaux op avontuur om een eendenkuiken naar het vogelparadijs te brengen. Tijdens de workshop gaan wij óók op avontuur… in de film. We ontdekken samen de ‘grammatica van de filmtaal’. Via actieve filmopdrachten gaan we aan de slag met camerashots, geluid, montage en meer. Tot slot bootsen we een filmfragment na, waarin het lijkt alsof jij het eendje uitwuift naar het paradijs… Kan jij ook zo moedig loslaten als Cathy en Margaux?

De workshop gaat door na de film op een datum in overleg met de school. Praktische afspraken worden in juni 2022 gemaakt.

Doelgroep: 3e en 4e leerjaar, max. 25 leerlingen

Duur: 2 uur 30 min. (3 uur met pauze)

Locatie: in een ruim, leeg lokaal op school (zelfde lokaal bij meerdere workshops)