WOORD

Behoud de Begeerte en Maarten Inghels

Het mirakel van België

'Het mirakel van België' is een beklijvende trip over een auteur en een meesteroplichter. Jaren geleden maakte schrijver Maarten Inghels kennis met Piet Van Haut, een mediaverslaafde meesteroplichter. Hij deed zich sinds de jaren tachtig onder meer voor als diplomaat, directeur van Johnson & Johnson, onderzoeksrechter, administrateur-generaal van de Belgische Spoorwegen, koning der Belgen en miljardair. Zo ontvreemdde hij miljoenen van banken en particulieren over heel Europa.

Romanschrijver Maarten Inghels ontmoette Piets Van Haut en kreeg een unieke inkijk in zijn eindeloze fantasiewereld. Aangetrokken tot dit grootse personage beseft Maarten gaandeweg dat ook hij niet immuun is voor de verlokkingen van de misdadiger.

Samen met audiokunstenaar Katharina Smets smeden de schrijver en Behoud de Begeerte de hallucinante relatie tussen Maarten en Piet tot een spannende, metafictionele literaire voorstelling. De kijker volgt zijn zoektocht naar de waarheid achter de leugens van de meesteroplichter, en hoort wat er gebeurde nadat Inghels’ roman 'Het mirakel van België' verscheen.

De voorstelling is een beklijvende trip, een wonderlijk haasje-over van feit en fictie, over een meesteroplichter voor wie het leven één groot theater is en een schrijver die meer dan een toeschouwer wil zijn.

 

Maarten Inghels debuteerde in 2008 met 'Tumult' en ontwikkelde zich sindsdien tot een maker en schrijver die niet aarzelt om minder voor de hand liggende kunstvormen op te zoeken. Van 2016 tot 2018 was hij de officiële stadsdichter van Antwerpen. Daaruit kwam zijn bundel 'Contact' voort, een boek waarin hij poëzie, beeld en acties verbindt. 

De Belgisch-Poolse audiokunstenaar Katharina Smets boetseert documentairemateriaal tot beklijvende verhalen, zowel voor live-performances als voor radioproducties.
 

Maarten Inghels (auteur), Katharina Smets (geluid), Steven Reymer (scenografie), Amber Maes (dramaturgie), Behoud de Begeerte (productie)